Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Olomouc hostila festival fiktivních firem. Nejvíce zaujal rodinný pivovar

Výzva nejen pro účastníky ale také pro organizátory. Olomoucká Střední škola logistiky a chemie hostila Mezinárodní veletrh fiktivních firem. Akce pro studenty i ze zahraničí proběhla i v situaci covidových omezení a přinesla praktické poznatky talentovaným pracovníkům a manažerům v simulovaném světě byznysu.

Fiktivní firmy představují předmět praktického zaměření, který připravuje žáky na všechny radosti i strasti podnikání, jež mohou v reálném světě byznysu nastat. „Firmy jsou sice fiktivní, ale studenti musí obstarat vše, co je třeba: zvolit si předmět svého podnikání, přihlásit společnost do živnostenského a obchodního rejstříku, najímat zaměstnance, vyplácet jim mzdy, odvádět daně, vést účetnictví a v neposlední řadě svůj podnik propagovat,“ přiblížila Jitka Holčáková ze Střední školy logistiky a chemie Olomouc.

„Veletrh slouží především k tomu, aby si žáci pracující ve fiktivních firmách, vyzkoušeli své teoretické znalosti v praxi. Žáci si musí připravit veškeré propagační materiály, musí prodat co nejvíce zboží, a vše poté zaúčtovat v účetním programu,“ vysvětlila jedna z organizátorek veletrhu, učitelka Jiřina Letochová a dodala: „Největším přínosem veletrhu je to, že studenti svou firmu prezentují před odbornou porotou, před kterou musí zároveň svou činnost obhájit.“ Přihlášené společnosti tak mezi sebou soutěží, zároveň však mohou navázat i spolupráci a přátelství.

Kraj mezi studenty polytechnických oborů a řemesel rozdělí 8 milionů

Budoucí instalatéry, elektrikáře, zedníky, mechaniky a studenty a studentky řady dalších oborů podpoří i ve školním roce 2021/2022 olomoucké hejtmanství. Rada Olomouckého kraje schválila pravidla pro stipendia určená žákům vybraných učňovských a...

Na letošním devátém ročníku bylo k vidění 26 fiktivních firem z Česka, Rumunska a Belgie, dalších patnáct firem z Ruska, Slovenska a Moldávie se účastnilo online. Podniky zákazníkům nabízely k prodeji luxusní auta, domácí koláčky, ochucená piva, kvalitní pánské obleky, zájezdy do exotických destinací nebo třeba pronájem tělocvičen.

Porota hodnotila zúčastněné v několika kategoriích, zajímala se například o obchodní komunikaci v angličtině, ústní prezentaci firmy, obchodní plán, či nejlepší logo, slogan, video a obchodní stánek. Titulem absolutního vítěze festivalu se může pyšnit společnost Golden Essenc s.r.o., rodinný pivovar z Hané s dlouholetou tradicí. Ze zahraničních firem nejvíce oslnila rumunská cestovní společnost Aurul Apusenilor.

„Díky fiktivní firmě jsme si mohli se spolužáky vyzkoušet, jak se zakládá vlastní podnik nebo jak se vytváří propagační materiály, při tom jsem se mohl kreativně vyřádit,“ popsal sedmnáctiletý student Antonín Šváb, účastník veletrhu a zároveň i jeden ze zakladatelů vítězného pivovaru Golden Essenc, „V rámci veletrhu jsme také obchodovali s ostatními firmami, například z Rumunska, a mohli jsme si tak procvičit i znalosti cizích jazyků. Jsem moc rád, že jsem se mohl zúčastnit, a získat tak mnoho zajímavých zkušeností, které mi budou užitečné nejen při mém studiu, ale i v běžném životě,“ ocenil jeden z vítězů studentské akce.

Školáci z Přerova nahlédnou pomocí virtuální reality do molekul nebo na povrch Měsíce

Žáci z přerovských škol budou při výuce přírodních věd využívat virtuální realitu. Pomocí speciálních 3D brýlí si budou moci zblízka a v prostoru prohlédnout například buňku, ocitnou se v pralese nebo se vydají prozkoumat povrch Měsíce. Projekt...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Střední škola logistiky a chemie Olomouc

Štítky Vzdělání, podnikání, byznys, Střední škola, Olomouc, pivovar, veletrh, Rumunsko, Antonín Šváb, Rusko, Belgie, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc hostila festival fiktivních firem. Nejvíce zaujal rodinný pivovar  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.