Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Univerzita Palackého na hodinu propustila pedagoga, byl podezřelý ze šikany studentů

Univerzita Palackého v Olomouci propustila pedagoga z filozofické fakulty, který čelil podezření ze šikany či ponižování studentů, ale i z jednání, které by mohlo být považováno za sexuální obtěžování. K nezvykle ráznému kroku uprostřed semestru se univerzita rozhodla na základě vyšetřování etické komise. Pedagog pochybení odmítl.

"S jedním z našich akademických pracovníků jsme se skutečně dohodli na ukončení pracovního poměru už v průběhu letního semestru, byť to není zcela obvyklý postup. Vedly nás k tomu výsledky důkladného šetření, které potvrdily, že se dotyčný závažným způsobem dopustil porušení etického kodexu univerzity," potvrdil děkan filozofické fakulty Jan Stejskal.

Podněty studentů a pedagogů se nejprve zabýval ombudsman školy a poté i Etická komise univerzity, která vyslechla desítku lidí. 

"Ze závěru šetření vyplývá, že k porušení etického kodexu došlo mimo jiné v bodech týkajících se komunikace pedagogů se studenty, která má být otevřená, korektní a nemá se uchylovat k podceňování, ponižování či jakémukoliv znevažování. Porušení bylo dále shledáno také v bodech, které se zabývají jednáním, které by mohlo být považováno za sexuální obtěžování," dodal děkan.

Olomoucká univerzita eviduje nejvíce přihlášek za deset let. Přibylo zájemců ze zahraničí

Největší zájem o studium za posledních deset let eviduje Univerzita Palackého v Olomouci. Do poloviny března přišlo na druhou nejstarší vysokou školu v Česku 32 418 přihlášek. Nejvýrazněji se navýšila poptávka po možnosti studia na přírodovědecké...

Kolegy nazýval idioty a nepřipouštěl diskusi

Pedagog působil na katedře filozofie, její studenti popsali, že zažili urážky i ponižování. "Dělal to přímo ve výuce, ale i v soukromí. O kolezích s jiným filozofickým názorem se vyjadřoval před studenty posměšně, nazýval je idioty a nepřipouštěl diskusi, což je zrovna v oboru filozofie dost problém," řekla jedna ze studentek.

"Řada studentů kvůli jeho přístupu ani nedostudovala a kvůli jeho pověsti taky klesl zájem o studium ve všech stupních studia, letos nemá například katedra filozofie žádného nového doktoranda," popsala studentka. Další student musel vyhledat i psychologickou pomoc.

Jakékoliv pochybení propuštěný pedagog odmítl

Pedagoga obvinění překvapila. "Nebyl jsem si vědom toho, že existují nějaké stížnosti, jak učím. Zjistil jsem po mnoha letech, co učím na fakultě, že zatímco mnozí studenti byli s mou výukou velice spokojeni, někteří jiní ji neměli rádi a že se jim nelíbilo, jakým způsobem prezentuji učivo v hodinách. Bylo to pro mě překvapení a také zklamání," řekl pedagog. Odmítl, že by se dopouštěl šikany či náznaků sexuálního obtěžování.

O zbývající výuku do konce semestru studenti nepřijdou. Přednášky a další povinnosti převezmou ostatní členové katedry. 

Etická komise se na svých závěrech shodla jednomyslně. "Podobné případy jsou zkouškou vnitřních mechanismů univerzity, které pomáhají chránit hodnoty univerzitního prostředí, a jsme proto rádi, že se ukázaly jako funkční," podotkl mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant.

Univerzita Palackého ruší smlouvy s ruskými školami. Vysokoškoláci se hlásí na pomoc uprchlíkům

Univerzita Palackého v Olomouci již začala vypovídat smlouvy s ruskými univerzitami, rektor Martin Procházka napsal také dopisy partnerským univerzitám na Ukrajině a ujistil je o podpoře. Škola vyčlenila ubytovací kapacity na kolejích, desítky...

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky pedagog, šikana, sexuální obtěžování, propuštění, Univerzita Palackého, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, univerzita, Jan Stejskal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Palackého na hodinu propustila pedagoga, byl podezřelý ze šikany studentů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.