Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Olomoucká univerzita eviduje nejvíce přihlášek za deset let. Přibylo zájemců ze zahraničí

Největší zájem o studium za posledních deset let eviduje Univerzita Palackého v Olomouci. Do poloviny března přišlo na druhou nejstarší vysokou školu v Česku 32 418 přihlášek. Nejvýrazněji se navýšila poptávka po možnosti studia na přírodovědecké fakultě. Některé obory jsou ještě otevřené případným zájemcům.

Oproti loňskému roku je navýšení pouze velmi mírné, v roce 2021 bylo e-přihlášek pouze o sedm desítek méně. Univerzita i letos využívala pro oslovení středoškolských studentů online platformy, také dvojice dnů otevřených dveří proběhla přes internet.

„Olomouc je skutečným univerzitním městem a dokazuje to i velký zájem o studium právě u nás. Je skvělé, že ze široké studijní nabídky našich osmi fakult si pravidelně vybírá tak vysoký počet uchazečů, jaký jsme zaznamenali letos, ale i v předchozích letech. Mám radost i z toho, že je poptávka nejen po tradičních oborech, ale i po nových studijních programech,“ uvedl rektor UP Martin Procházka. Univerzita v Olomouci nabízí více než 800 studijních programů, kterým se na osmi fakultách věnuje 23 tisíc studentů.

Univerzita Palackého ruší smlouvy s ruskými školami. Vysokoškoláci se hlásí na pomoc uprchlíkům

Univerzita Palackého v Olomouci již začala vypovídat smlouvy s ruskými univerzitami, rektor Martin Procházka napsal také dopisy partnerským univerzitám na Ukrajině a ujistil je o podpoře. Škola vyčlenila ubytovací kapacity na kolejích, desítky...

Největší růst zájmu zaznamenala přírodovědecká fakulta – přes devět set přihlášek více než loni. UP také registruje navýšení počtu zájemců s cizím státním občanstvím, ti si podali 4 920 přihlášek (loni 3 967), z toho 2 273 tvoří Slováci. Větší je také zájem o distanční online studium. Celkově si jednu nebo více e-přihlášek podalo přes 22 tisíc uchazečů.

Nejžádanější byly i letos obory Všeobecné lékařství, Psychologie, Právo a právní věda, Zubní lékařství a Global Development Policy. Dále pak také o učitelské obory na pedagogické fakultě, Fyzioterapii nebo Všeobecné ošetřovatelství. „Ze studijních programů, které UP nabízela zcela nově, je značný zájem o Korejská studia, Aplikovanou fyzioterapii na fakultě tělesné kultury nebo o Evropské právo a politiky EU,“ podotkl mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant.

Na některé studijní programy UP se lze i nadále přihlašovat, například na zcela nový obor Specializace v ošetřovatelství – Ošetřovatelská péče v interních oborech na fakultě zdravotnických věd jsou přihlášky otevřeny do 31. března nebo na English Language for Education do 30. dubna. Do konce dubna si lze podat přihlášku i na již zavedené obory Sociální práce nebo Mezinárodní sociální a humanitární práce teologické fakulty. Na doktorské studium je možnost přihlásit se většinou do dubna či května v závislosti na fakultě. Přehled stále otevřených programů je k dispozici v katalogu na webu UP.
Zdroj: Univerzita Palackého Olomouc
Olomoucká univerzita halu na Nohavicův koncert nepronajme. Morálně nepřípustné, tvrdí instituce

Univerzita Palackého se rozhodla nepronajmout agentuře Sportovní halu UP na plánovaný koncert Jaromíra Nohavici, který se měl uskutečnit v květnu. Podle mluvčího instituce Egona Havrlanta jsou důvodem kontroverzní postoje písničkáře. Nohavica...

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Palackého Olomouc

Štítky Univerzita Palackého, výuka, studium, přihlášky, studenti, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Česko, Evropská unie, Martin Procházka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká univerzita eviduje nejvíce přihlášek za deset let. Přibylo zájemců ze zahraničí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.