Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Fyzikální experimenty či inovativní simulace z Honeywellu. Veletrh nápadů inspiroval učitele

PR článek

Pořádnou dávku inspirace přináší před začátkem školního roku už více než dvacet let kantorům akce Veletrh nápadů učitelů fyziky. Prestižní víkendovou konferenci pedagogů z celé České republiky hostila už popáté hanácká metropole. Desítky přednášek nejen o experimentech a metodách výuky obohatila i prezentace praktického využití technických znalostí v inovativní strojírenské firmě Honeywell Aerospace Olomouc. Ta se svými produkty představuje důležitou součást leteckého průmyslu.

Už po sedmadvacáté se sešli pedagožky a pedagogové ze škol všech stupňů vzdělávání na Veletrhu nápadů učitelů fyziky, který tradičně připadá na poslední srpnový víkend. Nové informace a poznatky od kolegů čerpalo okolo 130 kantorů, kteří na Hanou přicestovali z regionů napříč Českou republikou a někteří i ze Slovenska či Slovinska.

„Celá konference je zaměřená prakticky, je protkána velkým množstvím experimentů a ukázek, jak je možné různé oblasti ve výuce přiblížit žákům a studentům. Učitelé vždycky říkají, že je veletrh před začátkem školního roku obrovsky nabije,“ s úsměvem komentuje hlavní organizátorka Renata Holubová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Veletrh je navíc akreditovaný na Ministerstvu školství, a učitelé si tak mohou účast vykázat jako další vzdělávání pedagogických pracovníků.

Jedním z hlavních sponzorů 27. ročníku konference se stala společnost Honeywell, která ještě rozšířila orientaci veletrhu na praktickou formu výuky předmětů, které jsou základem pro rozvoj technických a strojírenských odvětví. „Pro učitele je to určitá inspirace a motivace, že žáci mohou směřovat k technickým oborům, protože je k dispozici uplatnění ve význačné firmě. Honeywell působí ve velice moderní oblasti a učitelé mohou díky přednášce zájemcům o studium přiblížit aktuální trendy a informace,“ ocenila Renata Holubová.

Účastníci akce se podle Jany Slezákové z organizačního týmu veletrhu tradičně o nové informace podělí nejen se svými žáky. „Nápady šiří učitelé dál mezi své kolegy a studenty na svých školách, a to je velmi přínosné. Prezentaci zde letos měla i firma Honeywell, se kterou přírodovědecká fakulta spolupracuje. Zajišťuje totiž také workshopy pro pedagogy ze základních, středních i vysokých škol. Pro naše studenty nabízejí také možnost odborné praxe,“ zmínila Jana Slezáková a dodala: „Jde o firmu, která je opravdovou špičkou ve strojařině. Jsou inovátory nových možností a je znát, že studenti u nich vidí propojení odborné teorie s praxí,“ míní vysokoškolská pedagožka z Katedry experimentální fyziky PřF Univerzity Palackého.

Praktickou ukázku aktuálně využívaných postupů v podniku v Mariánském Údolí u Olomouce prezentoval pedagogům Jan Šulc z oddělení digitalizace a automatizace společnosti Honeywell. Prezentace nabídla srovnání vývoje nového dílce bez využití simulace tradiční cestou a oproti tomu výhody nejmodernějších možností stejný komponent a jeho výrobu nejprve virtuálně připravit s pomocí softwaru. A to s přesností v řádech tisícin milimetru. „Tuto technologii i zkušené kolegy u nás máme, a během přednášky jsem tak mohl představit jeden z příběhů z nedávné doby, kdy jsme simulace tváření a následné vyhodnocení metodou 3D skenu využili při zavádění nových nástrojů do výroby. Myslím, že hned několik fyzikálních principů, na které náš příspěvek odkazoval, mohlo být pro účastníky veletrhu zajímavých,“ objasnil odborník ze softwarově-průmyslové firmy s tím, že tato varianta šetří nejen finanční náklady, ale přináší ve výrobním procesu i důležitou časovou úsporu zhruba dvou měsíců.

Prezentace Jana Šulce ze společnosti Honeywell na Veletrhu nápadů učitelů fyziky v Olomouci

Mimo spolupráci se studenty vysokých škol například v rámci stáží, se Honeywell výrazně zaměřuje i na podporu technických oborů na středních školách. Zájem o praktické využití vědy a techniky chce firma společně s pedagogy probudit i u mladších žáků na základních školách. „V největším zastoupení a nejvíce pracovních příležitostí mají u nás právě absolventi technických středoškolských oborů jako CNC frézování, soustružení, TIG svařování a podobně. Jde o tradiční strojírenské technologie, které mají však v leteckém průmyslů svá specifika a jsou proto z mého pohledu velmi atraktivní,“ podotkl Jan Šulc.

Ten atraktivitu a prestiž práce ve firmě Honeywell vnímá i například ve spolupráci se světoznámými značkami jako je Boeing či Airbus, do jejichž strojů komponenty z Hluboček – Mariánského Údolí míří až do Arizony. „V případě určitých skupin dílců motru je olomoucká pobočka exkluzivním dodavatelem pro finální montážní linku ve Phoenixu v Americe. Produkty, které se u nás vyrábějí jsou součástí motorů a pomocných pohonných jednotek v letadlech, kterými letáme na dovolenou nebo služební cesty. Pro každého, kdo u nás pracuje může být zaslouženým oceněním, že jeho práce umožňuje lidem létat,“ vysvětlil Šulc. Nejen absolventi, ale také studenti mohou získat další informace k nastartování spolupráce s firmou Honeywell na speciálním webu.

Příjemným bonusem ve formě nového dronu skončil dopolední přednáškový blok pro jednu z účastnic, Pavlínu Pfeiferovou. Ta vyhrála letoun v losování z anketních lístků v soutěži společnosti Honeywell. „Na veletrhu jsem už potřetí, ráda sbírám nápady. Je to pro mě povzbuzení do hodin výuky, předvádějí se tady opravdu super věci. Tentokrát jsem přijela s kolegyní, která říkala, že musí dron vyhrát. No teď jsem v šoku, samozřejmě mám velkou radost. Už jsem volala synovi, který studoval mechatroniku, určitě s ním zkonzultuju využití výhry,“ usmívala se učitelka fyziky ze Základní školy U Nemocnice z Rumburku.

Mimo soutěž o dron se staly anketní lístky od všech přihlášených učitelů a učitelek přihláškou do soutěže o vstupy pro celé třídy či skupiny na Festival vědců a vynálezců – Maker Faire. Ten se koná postupně na řadě míst v České republice. Na interaktivní přehlídce pro nadšené a zvídavé se 12. listopadu představí také společnost Honeywell, akci v tomto termínu hostí olomoucká Pevnost poznání.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Škola, výuka, fyzika, veletrh, konference, učitelé, prezentace, Honeywell, Olomouc, experiment, Česko, přednáška, Honeywell Aerospace Olomouc, Jan Šulc, Slovensko, Slovinsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fyzikální experimenty či inovativní simulace z Honeywellu. Veletrh nápadů inspiroval učitele  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.