Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Olomouc bude hostit fórum evropských univerzit

Prestižní setkání evropských univerzit bude ve čtvrtek 1. a v pátek 2. prosince hostit Univerzita Palackého. Do Olomouce se sjede na sedm desítek představitelů vysokých škol ze zemí Evropské unie, aby se zúčastnili fóra o budoucnosti vysokého školství.

Cílem dvoudenního setkání, které se koná v rámci Iniciativy evropských univerzit, je výměna zkušeností partnerských škol a diskuze o tom, jak zlepšit kvalitu zapojených vysokých škol, aby obstály v mezinárodní konkurenci.

Čtvrteční program se uskuteční v budově Právnické fakulty UP a zahájí jej náměstkyně ministra školství, mládeže a tělovýchovy Radka Wildová spolu s rektorem Univerzity Palackého Martinem Procházkou. O významu a podpoře Iniciativy evropských univerzit, o aktivitách souvisejících s českým předsednictvím v Radě Evropské unie i o ambicích a výzvách průkopnických evropských univerzitních aliancí budou hovořit například ředitel bruselské Asociace evropských univerzit Thomas Estermann, rektor univerzity v Innsbrucku Tilmann Märk, rektorka univerzity v Rijece Snježana Prijić-Samaržija nebo Tetyana Kaganovska, rektorka charkovské univerzity.

Vystoupí rovněž prorektoři z dalších tří českých univerzit, které jsou stejně jako Univerzita Palackého součástí prestižních mezinárodních aliancí, například Pavel Doleček z Univerzity Karlovy, Břetislav Dančák z Masarykovy univerzity nebo Zbyněk Škvor z ČVUT. Panely budou moderovat prorektor pro strategii a vnější vztahy UP Michal Malacka a Bára Křenek Sobotková, zástupkyně České styčné kanceláře pro vzdělávání a výzkum v Bruselu.

Páteční program v Pevnosti poznání pak bude ve znamení workshopů, hovořit a diskutovat se bude mimo jiné o aktuálním stavu propojování studentů a akademických pracovníků s výzkumnými pracovníky, podnikateli a společnostmi. Mezi moderátory se představí i Halldór Jónsson z islandské univerzity.

Iniciativa evropských univerzit je ztělesněna prostřednictvím 41 tříletých pilotních aliancí zahrnujících téměř 300 zařízení po celé Evropě a více než tisíc přidružených partnerů. V loňském roce se Univerzita Palackého stala přidruženým členem mezinárodní aliance Aurora, od letošního roku je plnohodnotnou součástí globálního univerzitního konsorcia Aurora Network a jeho Aurora aliance, která byla Evropskou komisí vyhodnocena jako prestižní aliance, která je hodna následování.

Ohodnoť článek

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc bude hostit fórum evropských univerzit  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.