Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Americká ikona v Lutíně. Žáci v dílnách Sigmundovy školy renovují Mustanga z roku 1967

Atraktivní kousek pro celou řadu milovníků motorismu se stal nezvyklou dominantou dílen Sigmundovy střední školy strojírenské v Lutíně. Z Kalifornie doputoval až na Hanou Ford Mustang Coupe z roku 1967. Žáci při renovaci získávají nové znalosti a dovednosti a rádi s prací na veteránském projektu pokračují i ve volném čase.

Oproti běžným učňovským zakázkám v posledních týdnech žáci z lutínské strojírenské školy pracují pod vedením mistrů na speciálním vozu. Učitel odborného výcviku Jakub Kaštyl přivezl do dílen více než padesát let starý Ford Mustang. „První část rekonstrukce jsem udělal sám. Auto jsem pak poskytl škole, aby si na něm mohli žáci vyzkoušet činnosti, které spadají například do oboru karosáře. Je to trochu riziko, protože se může něco poškodit. Ale když na škole učím, tak jsem to bral jako povinnost, abychom si se žáky vyzkoušeli na autě pracovat,“ vysvětluje lutínský pedagog.

Rozběhl se tak projekt, který je podle jeho slov během na dlouhou trať. „Od soustružnické, frézařské až po karosářskou práci, všechno se dá u nás udělat a můžeme zapojit každého, kdo má zájem. Odpoledne na autě žáci pracují ve svém volném čase. Takový zájem je pro nás největší odměna,“ usmívá se Jakub Kaštyl.

Poutavé prvky jsou podle zástupce ředitele pro praktické vyučování Vladimíra Smékala důležité nejen pro současné žáky, ale i pro potenciální zájemce o studium. „Už nějaký čas víme, že nestačí takzvaně standardně učit. Potřebujeme mít kvalitní prezentaci, která oslovuje veřejnost,“ říká Smékal. V posledních letech se tak na dnech otevřených dveří či na rozličných veletrzích středních škol potvrdilo, že žákům devátých tříd a rodičům jsou bližší historická vozidla, kterých už na škole vyrobili či zrenovovali několik.

(NE)OBYČEJNÍ: Zámek si nekupujete každý den, říká hudebník Horset ze Ptení. Má s ním smělé plány

Muzikant a milovník středověku David Hudeček alias Horset ze Ptení na Prostějovsku měl zdejší zámek rád od dětství. Nedávno si ho koupil od města Prostějova a má s ním smělé plány. Budoucnosti se nebojí.

Při praktické výuce oborů klempíř či karosář nyní mají žáci možnost zapojit se do některých úkonů, které mají vrátit historickému autu lehce zašlou krásu a bezvadný stav. Nyní se vůz odstrojuje a postupně se opravují a ošetřují poškozené části. „Na klucích je vidět, že je to baví, že je to vtáhlo k jejich oboru. Práce karosáře je v dnešní době hodně o opravě veteránů. U běžných aut se často mění už jen díl za díl. U veteránů už se ale některé části hůře shánějí. Česká republika je v oblibě starých aut vyhlášená, na srazech je toho vždycky hodně k vidění. Až to bude hotové, tak budeme rádi uvádět, že se na renovaci podílela škola,“ říká učitel Kaštyl.

Než se celé auto pečlivě sestaví a doplní i o části vytvořené přímo v lutínských dílnách, uplyne ještě řada měsíců a nejspíš i celý rok. „Dělat na takovém autě je hodně zajímavé. Je to jiné i v tom, že jsou tam šrouby v palcových jednotkách. Tím pádem na ně nesedí většina našeho nářadí. Ale máme i sady, které na to pasují,“ prozrazuje poznatek z práce na Mustangu jeden ze žáků.

Nadšení vnímá u chlapců i další z učitelů Michal Radiměřský. „Žáky pěkné auto samozřejmě zajímá a více se nám snaží. Motivace je znát. Je to veterán a těžko se na něj shání díly. Kdybychom něco poškodili, tak náhrada je drahá a putuje z daleka,“ dodává při pohledu na vůz z éry slavného filmu Bullitův případ se Stevem McQueenem.

Hygienici v kraji cílí i na prevenci. Žáky varují před AIDS i nikotinovými sáčky

Takřka tři tisíce žáků z Olomouckého kraje si vyslechlo v minulém roce některou z přednášek preventivního programu krajské hygienické stanice. Výuka se zaměřuje na témata bezpečného pohlavního života či problematiky alkoholu a nedostatku pohybu....

Cílem je vrátit autu původní podobu s minimálními modernizačními zásahy, interiér by se měl vyjímat v červené barvě s dřevěnými složkami. „Byl například i problém sehnat alespoň nefunkční originální rádio. Nakonec se to podařilo a náš IT specialista, který je i elektrikář, ho dokázal opravit. Největší problém je ale nyní koroze, jak se dostáváme dál a dál, tak se objevují různé komplikace. Je potřeba díly vybrousit, vyměnit, ošetřit a zalakovat,“ vysvětluje Jakub Kaštyl.

Ten při jednom z nastartování auta v areálu školy vzbudil menší pozdvižení, zvukový projev osmiválcového motoru upoutal pozornost i desítek zaměstnanců nedalekého podniku. Zatímco automatická třístupňová převodovka zamíří na servis do specializované firmy, motor o objemu 289 kubických palců, tedy přibližně 4,7 litru, projde potřebnou údržbou a opravou v Lutíně, kterou si mimo své obory vyzkouší v odpoledním kroužku žáci školy. „Bude to takový nadstandard, každý už se na motor těší. Mustang je velice jednoduché auto, které má ale nadčasové prvky. Na renovaci je podle znalců jedno z nejlepších. Je před námi ale ještě dlouhá cesta,“ uzavírá s úsměvem Jakub Kaštyl.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, Jakub Kaštyl

Štítky Vzdělání, učitel, škola, praxe, oprava, Ford Mustang, auto, práce, střední škola, Sigmundova škola, Lutín, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Americká ikona v Lutíně. Žáci v dílnách Sigmundovy školy renovují Mustanga z roku 1967  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.