Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Hygienici v kraji cílí i na prevenci. Žáky varují před AIDS i nikotinovými sáčky

Takřka tři tisíce žáků z Olomouckého kraje si vyslechlo v minulém roce některou z přednášek preventivního programu krajské hygienické stanice. Výuka se zaměřuje na témata bezpečného pohlavního života či problematiky alkoholu a nedostatku pohybu. Zájem ze strany škol byl loni podle zástupců KHS enormní, desítky seminářů se chystají i na rok 2023.

Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje dlouhodobě nabízí školám v regionu zdarma zdravotně preventivní programy. „Ty se hravou formou s důrazem na skupinovou a kooperativní výuku zaměřují na bezpečný pohlavní život, kouření a alkohol, výživu a zvýšení pohybové aktivity. Velice si vážíme dlouhodobě nastavené dosavadní spolupráce s Olomouckým krajem v oblasti zdravotně preventivních aktivit, kdy jako regionální orgán ochrany veřejného zdraví můžeme pravidelně ovlivňovat zdravotní gramotnost dětí a mládeže a přispívat tak ke zdravému způsobu života budoucích generací,“ říká mluvčí KHS Markéta Koutná.

Roztrhané oko, amputace prstů. Zdravotníci z Olomouce po hrůzném silvestru dál usilují o zákaz zábavní pyrotechniky

Odpůrců zábavní pyrotechniky v posledních letech přibývá, proti ohňostrojům a petardám se dlouhodobě staví i mnozí zdravotníci. Ti na urgentním příjmu i specializovaných pracovištích řeší devastující úrazy, které mohou vybuchující prostředky...

Konkrétně se jedná o programy nazvané „Buď HIV negativní, chraň si svůj život“, „Jsem nezávislý, nekouřím“, „Jíme zdravě, pestře, hravě“, a „Zvedni se ze židle“. Pro podporu pohybových aktivit dětí se pedagogové z patnácti škol zúčastnili ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí workshopů s profesionálním žonglérem. Veškeré zdravotně preventivní programy KHS v rámci podpory zdraví navrhuje, vytváří, lektoruje i organizuje.

Celkově se v roce 2022 uskutečnilo v prostorách KHS i přímo ve školách 112 akcí , z toho 89 bylo připraveno pro základní školy a 23 pro středoškoláky. Preventivních programů se celkem zúčastnilo 2800 žáků z okresů Olomouc, Prostějov, Přerov a Šumperk. „Zájem o zdravotně preventivní programy byl enormní a veškeré termíny vypsané pro rok 2022 byly během několik dní zcela zaplněny,“ podotkla mluvčí Koutná. I přes výrazný zájem škol je podle zástupců KHS rozšíření programů pro příští rok poměrně problematické. „Bohužel personální kapacita nám neumožňuje navýšení počtu vypsaných termínů jednotlivých přednášek,“ doplnila Markéta Koutná s tím, že nabídka preventivních programů na rok 2023 se aktuálně připravuje.

Preventivní programy Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje
Buď HIV negativní, chraň si svůj život“
Cílová skupina: Žáci 9. tříd ZŠ a 1. ročníky SOU a SŠ Olomouckého kraje.
Cílem programu „Buď HIV negativní, chraň si svůj život“ je zvýšit jak teoretické, tak praktické znalosti žáků o problematice HIV/AIDS a ostatních pohlavně přenosných chorobách. Cílovou skupinu tvoří zejména žáci ve věkové skupině 14-17 let, kde lze předpokládat, že jsou žáci teprve na počátku svého pohlavního života a je tudíž nesmírně důležité, aby získali správné návyky v oblasti prevence pohlavně přenosných chorob.
„Jsem nezávislý, nekouřím“
Cílová skupina: Žáci 6. – 7. ročníku ZŠ Olomouckého kraje
Hlavním cílem programu „Jsem nezávislý – nekouřím“ je zvýšení znalostí dětí a mládeže
o rizicích spojených s kouřením, a to jak klasických cigaret, tak i jejich alternativ jako jsou vodní dýmky, elektronické cigarety a v současné době aktuální nikotinové sáčky tzv. lyfty. Program by měl formovat postoj dětí ke kouření a doporučovat zdravý životní styl, nezatížený problémy a onemocněními spojenými s užíváním tabákových výrobků.
„Jíme zdravě, pestře, hravě“
Cílová skupina: Žáci 3. ročníku ZŠ Olomouckého kraje, rozšíření pak pro žáky 5. ročníku ZŠ Olomouckého kraje
Cílem programu je zlepšit znalosti dětí mladšího školního věku o správné výživě a ovlivnit tak jejich postoj ke konzumaci zdraví prospěšných potravin. Zábavnou formou hry s prvky soutěže by se děti měly naučit vybírat si zdraví prospěšné potraviny a orientovat se
v široké nabídce potravin na našem trhu.
„Zvedni se ze židle“
Cílová skupina: Žáci MŠ, ZŠ a SŠ a SOU Olomouckého kraje
Cílem programu je zvýšit pohybovou aktivitu nejen mládeže, ale celé populace, zvednout lidi ze židle, odtrhnout je od svých chytrých telefonů a počítačů a hravou formou je k pohybové aktivitě pozitivně motivovat.
Zdroj: KHS Olomouckého kraje

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje

Štítky Prevence, přednáška, preventivní program, žáci, studenti, Olomoucký kraj, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici v kraji cílí i na prevenci. Žáky varují před AIDS i nikotinovými sáčky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.