Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Nové trojúhelníkové domino pomůže i nevidomým. Vytvořili ho odborníci z Univerzity Palackého

Unikátní trojúhelníkové domino pomůže rozvíjet logické myšlení, prostorovou představivost nebo postřeh nejen nevidomým a slabozrakým lidem. Novou hmatovou hru vytvořili pomocí 3D tiskárny odborníci z katedry experimentální fyziky Přírodovědecké fakulty UP.

Nová magnetická hmatová hra bude nabídnuta školám vzdělávajícím nadané děti i školáky se specifickými potřebami učení. „Klasická hra domino je logická hra, založená na kombinačním myšlení. Naše trojúhelníkové domino má podobný základ a je vhodné pro všechny věkové kategorie. U mladších žáků může domino pomoci při výuce základních vlastností a vztahů rovinných útvarů v rovině. Hra je také vhodná pro nevidomé žáky,“ uvedla v tiskové zprávě Jana Slezáková z katedry experimentální fyziky Přírodovědecké fakulty olomoucké univerzity.

Hra se skládá ze dvanácti shodných rovnostranných trojúhelníků oranžové barvy a z šesti různých rovinných útvarů, které mají barvu zelenou. Ty slouží jako předloha a cílem hry je z oranžových trojúhelníků vymodelovat daný tvar. Každý trojúhelník má ve svých rozích reliéfní znak, který také slouží jako hmatový bod pro nevidomé či slabozraké. Jednotlivé moduly mají na bocích magnety, díky kterým jsou při skládání stabilní.

Zájem o celoživotní vzdělávání roste. Olomoucká Univerzita třetího věku rozšiřuje nabídku

Na trend rostoucího zájmu o celoživotní zapojení do vzdělávacích aktivit reaguje Univerzita Palackého rozšířením nabídky programů a kurzů Univerzity třetího věku. V příštím akademickém roce si zájemci o studium budou moct vybrat ze tří desítek...

Nová hra byla konzultována s předsedou olomoucké odbočky Sdružené organizace nevidomých a slabozrakých Janem Příborským. Navzdory široké nabídce her pro nevidomé jde podle něj o unikátní hru, o kterou bude zájem. „Ocenil zejména to, že se jedná o magnetickou hru vhodnou pro pobavení, ale současně podporující logické myšlení,“ doplnila Slezáková.

Hru si mohou zájemci objednat na e-mailu jana.slezakova@upol.cz. Na výrobě hry pomocí 3D tisku se podíleli Martin Ochmann, Petr Novák a Vítězslav Heger. Autorem grafického návrhu je Christo Kirkelovski. Jde o druhou hru, kterou odborníci z Univerzity Palackého vytvořili. Tou první bylo trojúhelníkové puzzle, které sloužilo jako pomůcka při výuce geometrie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ota Blahoušek

Štítky domino, UP, Univerzita Palackého, nevidomí, hra, výuka, katedra experimentální fyziky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové trojúhelníkové domino pomůže i nevidomým. Vytvořili ho odborníci z Univerzity Palackého  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.