Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

První dáma Eva Pavlová dnes přivítala děti v Jindřichově na Šumpersku, do zdejší školky chodila

Netradiční zahájení školního roku dnes zažily dvě desítky dětí z malotřídky v Jindřichově na Šumpersku. Už o půl osmé ráno se s nimi vítala manželka prezidenta republiky Eva Pavlová. Malou obec s tisícovkou obyvatel si nezvolila náhodně, do budovy se vrátila po více než padesáti letech. Rodačka z Šumperka jako malá zdejší školku navštěvovala.

Eva Pavlová dětem dovezla dárky i fotografii prezidentského páru. "Budeme se snažit, abyste se v této zemi měli hezky, aby se vám dařilo a ve škole líbilo. Je fajn být v takové milé škole - já jsem zde kdysi chodila do mateřské školky, do školy jsem chodila přes kopec. Bydlela jsem tady 18 let, vytvořila jsem si zde mnohá přátelství," řekla dětem první dáma, kterou po škole provázela kamarádka z dětství.

Návštěvu vyhlížela ráno před školou netrpělivě i Marie Rulíšková, její učitelka z mateřské školy. V ruce držela fotografii s Pavlovou coby zhruba tříletou dívenkou. "Když mně to moje vnučka řekla, že sem dnes přijede, byla jsem z toho hrozně překvapená a dojatá. Školkou mi prošla tak tisícovka dětí, ale paní Pavlovou si pamatuji. Ráda bych ji pozdravila," řekla seniorka. Setkání obou se nakonec uskutečnilo přímo ve třídě mateřinky.

Podle ředitele školy Davida Navrátila se škola na návštěvu Evy Pavlové intenzivně připravovala. Informaci o příjezdu první dámy zpočátku vůbec nevěřil. "Sdělil jsem, že nejsem zvyklý na tyto typy vtipů před začátkem školního roku. Musel jsem dostat e-mailem potvrzení z Hradu, že jsou to opravdu oni, kdo se mnou komunikují," usmál se ředitel školy. "Ale je pravda, že jsem nevěděl, že zde má paní Pavlová zapsanou pevně osobní historii, poté mně to kolegové vysvětili," doplnil.

Olomouc investuje do škol a školek. Za léto utratil magistrát 26 milionů

Letní prázdniny věnoval magistrát velkým investicím i menším opravám na mateřských i základních školách v Olomouci. Začalo buď s novými, případně pokračovalo s rozpracovanými investicemi a samotné školy využily období volna k jejich realizacím.

První školní den tradičně zdejší škola zahájila o půl hodiny dříve než obvykle. "Je to kvůli dojíždějícím dětem, protože první den jim jede autobus hned v 08:15 zpět, poté by jim jel až v 13:00. Proto zahajujeme v 07:30, aby se dostaly včas domů," řekl ředitel.

Základní škola v Jindřichově má pouze první stupeň s pěti ročníky ve třech třídách. Součástí školy je školní družina se dvěma odděleními, mateřská škola se dvěma třídami s celodenním provozem a školní jídelna s kuchyní. V současné době školu navštěvuje 24 dětí a školku 37 dětí. "Je to lepší, když tam není hodně dětí a paní učitelky se jim mohou více věnovat," řekla maminka prvňáčka Josefa, kteří na zahájení školního roku dorazili z nedalekých Nových Losin.

První dáma dnes vítala zahájení školního roku téměř 400 kilometrů daleko od svého muže, prezidenta Petra Pavla. Ten si pro tuto událost vybral základní školu v Bukovanech a poté v Sadové v Karlovarském kraji.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK

Štítky školy, prezident, Eva Pavlová, Jindřichov, okres Šumperk, první dáma, školní rok, Šumperk, mateřská škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Laža

Návraty k pramenům jsou potřebnéa chválihodné.

Úterý, 5. září 2023, 11:41Odpovědět

První dáma Eva Pavlová dnes přivítala děti v Jindřichově na Šumpersku, do zdejší školky chodila  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.