Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Olomouc investuje do škol a školek. Za léto utratil magistrát 26 milionů

Letní prázdniny věnoval magistrát velkým investicím i menším opravám na mateřských i základních školách v Olomouci. Začalo buď s novými, případně pokračovalo s rozpracovanými investicemi a samotné školy využily období volna k jejich realizacím.

Magistrát se podle investičního náměstka Miloslava Tichého (ANO) snaží věnovat letní prázdniny k pokroku v investicích. „Ty letošní velké jsou za více než 26 milionů korun,“ uvedl v tiskové zprávě.

Letos se podle Tichého jednalo o náročné opravy střech, a to hned na dvou základních školách. „Další investice se týká Mateřské školy Husitská, kde jsme v červenci začali se stavebními úpravami, které budou ve finále znamenat větší kapacitu původní školky,“ vysvětlil náměstek.

Drahanovice zaskočilo uzavření školy. Konstrukce střechy je v havarijním stavu

O týden delší prázdniny budou mít nečekaně děti školou povinné v Drahanovicích na Olomoucku. Několik dnů před začátkem školního roku obdrželo vedení obce posudek, podle kterého je střešní konstrukce budovy tamní vzdělávací instituce ve špatném...

Jen do Mateřské školy Husitské z městské kasy putovalo přes pět a půl milionu korun. Podle mluvčí magistrátu Radky Štědré už stavební firma upravuje někdejší hospodářský objekt tak, aby mohl loužit jako jedna nová třída pro předškoláky. „Stavební ruch tam bude pokračovat až do letošního listopadu a následně se tím rozšíří kapacita mateřinky o 24 dětí,“ vysvětlila mluvčí.

Největší letošní investice se podle mluvčí odehrává v Základní a Mateřské škole Demlova, kde od července probíhá rekonstrukce střechy. K té dochází v rámci první etapy obnovy střech školních pavilonů, přičemž celá etapa bude trvat až do prosince a městskou kasu stála více než 15 milionů korun. Zbývající dvě etapy budou následovat v příštím roce a budou stát dalších téměř 28 milionů.

„Stávající střechy pavilonů už nevyhovovaly tepelným a technickým podmínkám. Nahradí je proto postupně kompletně nová konstrukce a střechy školních pavilonů bude porůstat i vegetace,“ popsal plány náměstek.

Šestka se vrací na koleje. Olomouc upravuje provoz tramvají i autobusů

Letní prázdniny jsou u svého konce a Dopravní podnik města Olomouce s návratem školáků upravuje provoz tramvajových a autobusových linek. Změny se týkají tramvaje číslo 6 a také autobusového spoje číslo 11 na Svatý Kopeček. Úpravou prošel rovněž...

Střešní krytina i krov se už mění i na ZŠ Gagarinova v Droždíně. Součástí investice by mělo být zesílení stropu nad druhým nadzemním podlažím a nová půdní vestavba, kde by měla vzniknout zasedací místnost a sklad. „Stavební práce, které mají skončit letos v září, přijdou na 5,8 milionu korun,“ dodala Štědrá.

Krom zmiňovaných velkých investic zmínila mluvčí i další větší či menší opravy, které ve školách přes léto proběhly. Ty si školy hradí z provozních rozpočtů. „Například opravy v Základní škole Gorkého v Pavlovičkách za zhruba 200 tisíc korun zahrnovaly malování, nové rozvody elektřiny nebo opravu podlah,“ vysvětlila mluvčí. V ZŠ Zeyerova opravovali dělníci venkovní kanalizaci, na což šlo téměř 700 tisíc korun. Za 120 tisíc se zase měnilo osvětlení v MŠ Žižkovo náměstí a za 240 tisíc pořídila MŠ Husitská herní prvky na zahradu.

„Náklady, které směřovaly na běžnou údržbu a opravy v našich základních mateřských školách tak byly celkově za dalších více než 24 milionů korun,“ popsal v závěru náměstek primátora pro školství Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZŠ a MŠ Gorkého

Štítky základní školy, rekonstrukce, střechy, investice, městská kasa, magistrát, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc investuje do škol a školek. Za léto utratil magistrát 26 milionů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.