Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Univerzita Palackého posiluje bezpečnost. Reaguje tak na včerejší střelbu v Praze

, aktualizováno 22. prosince 2023, 14:42

Bezprostředně po zveřejnění prvních informací o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze vyjádřilo vedení olomoucké univerzity podporu. Ještě přes noc začala UP pracovat na posilování bezpečnosti studentů i zaměstnanců. Policie u objektů vysoké školy posiluje hlídky.

Ve čtvrtek odpoledne střílel na pražském Náměstí Jana Palacha student tamní filozofické fakulty. Jeho útok si vyžádal 14 mrtvých a dalších 25 zraněných. Univerzita Palackého v Olomouci okamžitě vyjádřila podporu a zavádí bezpečnostní opatření.

Univerzita Palackého si dnes připomíná 450 let od svého vzniku. Je druhou nestarší školou v zemi

Olomoucká univerzita si dnes připomíná významné výročí. Právě 22. prosince 1573 bylo tehdejší olomoucké jezuitské akademii přiznáno promoční právo, a tento den je proto považován za oficiální datum vzniku celé školy. Univerzita Palackého je po...

„Události v Praze silně otřásly také naší akademickou obcí. Bezprostředně po zveřejnění prvních informací jsme na partnerské Univerzitě Karlově vyjádřili účast a podporu,“ uvedl mluvčí univerzity Egon Havrlant.

V nejbližších dnech chystá univerzita všem svým zaměstnancům i studentům zaslat desatero bezpečného chování. V dalších týdnech a měsících by zase měla celá akademická obec projít školeními, jak se v podobných krizových situacích zachovat.

Ještě ve večerních hodinách uveřejnil vývojářský tým univerzitní aplikace pro studenty UPlikace informaci o práci na bezpečnostním prvku. „Do naší univerzitní aplikace jsme prakticky přes noc přidali funkcionalitu, která umožní informovat její uživatele o mimořádné události, v případě nebezpečí můžeme tímto způsobem oslovit až 21 tisíc uživatelů,“ doplnil mluvčí s tím, že univerzita vypracovala také seznam kontaktních osob pro případ krize.

Policie na sociální síti X zveřejnila informaci, že dnes po celé republice posílí policejní hlídky u vytipovaných zařízení. „Nemáme informace o žádné konkrétní hrozbě a skutečně se jedná o prevenci – signál, že jsme tu a jsme připraveni,“ uvedli policisté. Opatření se týká i Univerzity Palackého, rektor UP Martin Procházka dnes kontaktoval krajské vedení policie i olomouckou městskou policii. „Podle dohody budou posíleny hlídky u univerzitních objektů, kterých je ve městě bezmála sedmdest. Univerzita bude policii informovat o plánovaných akcích, kterých by se měl účastnit větší počet osob,“ informoval Havrlant.

První část D48 z Bělotína směrem na Nový Jičín je v provozu. Výrazně se zvýší bezpečnost dopravy

Řidičům dnes začal sloužit zhruba pětikilometrový úsek dálnice D48 na hlavním silničním tahu mezi Bělotínem na Přerovsku a Novým Jičínem, který vznikl rekonstrukcí původní silnice I/48. Výrazně se zvýší bezpečnost dopravy a plynulost...

Prostory UP jsou podle mluvčího aktuálně zavřené v souvislosti s již dříve vyhlášeným rektorským volnem. Příští týden by měl být provoz univerzity taktéž minimální.

Vyjádřit podporu nebo uctít památku položením svíčky mohou lidé u univerzitní knihovny. „U vstupu do Knihovny UP v Křížkovského ulici vzniklo symbolické pietní místo, kde již včera večer hořely první svíčky k uctění památky obětí střelby na pražské filozofické fakultě. Upřímnou soustrast rodinám, kamarádům a spolužákům obětí,“ vzkázala univerzita na sociálních sítích.

Na 10. ledna je naplánovaná mše v kostele Panny Marie Sněžné, kterou akademická obec chce vyjádřit soustrast rodinám všech obětí střelby na univerzitní půdě. „Univerzita Palackého se také připojí ke sbírce, kterou vyhlásila Česká konference rektorů,“ doplnil mluvčí v závěru.

K tragické události se vyjádřil i olomoucký děkan filozofické fakulty a zároveň předseda Asociace děkanů filozofických fakult ČR Jan Stejskal. Podle něho se společnost i akademická obec budou ze čtvrtečního útoku vzpamatovávat dlouho. Zapomenut podle něj nebude útok nikdy.

„Jsme si jistí, že Filozofická fakulta Univerzity Karlovy překoná tuto tragickou hodinu, v čemž má a bude mít plnou podporu sesterských filozofických fakult z celé země,“ sdělil děkan, podle kterého bude čtvrtek 21. prosince 2023 navždy zapsán do dějin českých univerzit černým písmem. „V našich moderních dějinách se na akademické půdě neodehrála tak šokující událost, jako právě ve čtvrtek v budově FF UK,“ řekl.

„FF UK byla i dnes otevřena všem lidem dobré vůle. Stojíme v hrůze a smutku nad zbabělým a odporným činem, který se pokusil pošlapat vše, co FF UK představuje - vědění, toleranci, svobodu, život,“ dodal děkan.

Čtvrteční střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze si podle údajů policie vyžádala 14 obětí. Dalších 25 osob jsou různě závažně zraněné. Střelec měl po útoku zřejmě spáchat sebevraždu. Vláda vyhlásila v souvislosti s tragédií státní smutek na sobotu 23. prosince.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky Univerzita Palackého, bezpečnost, střelba, Policie ČR, UPlikace, pieta, Filozofická fakulta UK

Univerzita Palackého posiluje bezpečnost. Reaguje tak na včerejší střelbu v Praze  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.