Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Olomoucký kraj navýšil kapacity na středních školách. O některá řemesla je ale stále malý zájem

Také v Olomouckém kraji se rozběhl proces online odesílání přihlášek pro studium na středních školách. Institucí tohoto stupně vzdělávání je v regionu celkem devadesát, podle hejtmanství je jejich kapacita pro zájemce dostatečná a blíží se osmi tisícům míst. Největší zájem je o studium na gymnáziích a obchodních akademiích.

Až do 20. února mohou žáci posledních ročníků základních škol odeslat přihlášky pro studium na střední škole přes příslušný digitální online systém. Podle zástupců Olomouckého kraje je počet volných míst dostatečný, kapacity na některých školách se ale musely navyšovat. Například podle celorepublikových údajů společnosti CERMAT se počet zájemců o čtyřleté obory zvýšil z 59 tisíc z roku 2021 o více než dvacet tisíc, vloni byla tato hodnota na úrovni 82,4 tisíce žáků. Také zřizovatelé v Olomouckém kraji reagovali na tuto skutečnost.

„O jednu třídu se navýší kapacita čtyřletého studia Gymnázia Čajkovského v Olomouci. K navýšení počtu tříd dojde také na dvou obchodních akademiích v Olomouci a Šumperku v oboru Ekonomické lyceum. V Šumperku nově otevíráme třídu přírodovědného lycea na Střední odborné škole. Dvojnásobný počet žáků přijme v oboru informační technologie Střední průmyslová škola strojnická v Olomouci. A na všech zdravotnických školách kraj navýší počet přijímaných školáků v oboru praktická sestra,“ popsal krajský radní pro oblast školství Aleš Jakubec (TOP 09) s tím, že nová třída vznikla například na olomouckém detašovaném pracovišti Střední školy pedagogické Přerov a to pro obor Předškolní a mimoškolní pedagogika.

Psychologové z Univerzity Palackého pomohou odhalit rizikové řidiče

Novou součástí teoretické zkoušky k získání řidičského průkazu by měly být během následujících dvou let videoklipy zaměřené na vnímání a předvídání rizka. To by mělo předpovědět míru rizikového chování řidiče v reálném provozu.

„Deváťáků na základních školách v kraji je nyní přesně 6 134, k tomu na víceletých gymnáziích 750. Střední školy jsme na současnou situaci připravili, hned na několika školách jsme pro školní rok 2024/2025 navýšili počet míst,“ podotkl hejtman Josef Suchánek (STAN).

Podle zástupců Olomouckého kraje je mezi uchazeči o studium na středních školách stále vysoká poptávka po vzdělávání na gymnáziích a obchodních akademiích. „U obou byl loňský zájem až čtyřnásobný vzhledem k předchozím rokům. Zájemci tedy musí počítat s tím, že například u gymnázií nebudou všichni uspokojeni, tak jako každý rok. Na odborných školách se školáci nejvíce hlásí na elektrotechnické, sociální a zdravotní obory. Větší zájem je o technické obory, jako je strojírenství, elektrotechnika či informatika,“ přiblížila mluvčí hejtmanství Alena Minxová a dodala, že méně potěšující je naopak malý zájem o řemeslné obory jako klempíř, zedník či tesař. Olomoucký kraj se snaží zvýšit zájem žáků o studium vybraných oborů, o jejichž absolventy je na trhu práce dlouhodobý zájem, dlouhodobě žáky technických a řemeslných zaměření podporuje také formou finančních stipendií.

V roce 2024 mohou žáci podat přihlášky na tři školy, systém prošel výraznou proměnou a je v něm zahrnutá i prioritizace, tedy výběr instituce, kterou dotyčný uchazeč upřednostňuje. Přihlášky se podávají pouze elektronicky, nový režim má přinést efektivnější přijímací řízení. „Sníží se například počet odvolávacích řízení a většina volných míst na školách bude informačním systémem obsazena již v prvním kole dle priorit uchazečů, které v přihláškách musejí u jednotlivých škol uvádět,“ dodal na webu Olomouckého kraje radní Jakubec.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky Školství, vzdělávání, střední škola, gymnázium, obchodní akademie, technické obory, zdravotnické obory, kapacita škol, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj navýšil kapacity na středních školách. O některá řemesla je ale stále malý zájem  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.