Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Psychologové z Univerzity Palackého pomohou odhalit rizikové řidiče

Novou součástí teoretické zkoušky k získání řidičského průkazu by měly být během následujících dvou let videoklipy zaměřené na vnímání a předvídání rizka. To by mělo předpovědět míru rizikového chování řidiče v reálném provozu.

Návrh nových testů připravuje Asociace autoškol České republiky ve spolupráci s psychology z Univerzity Palackého v Olomouci. Pro testování v tuto chvíli vyhledávají dobrovolníky.

Systém zkoušek při žádosti o řidičský průkaz se dlouhá léta zásadně neměnil. „Celá řada stávajících otázek není aktuální, případně se zaměřuje na detaily různých zákonných norem, které přímo nesouvisí s bezpečností silničního provozu,“ vysvětlil v tiskové zprávě Matúš Šucha z katedry psychologie při Filozofické fakultě UP.

Nové otázky a celou koncepci zaměřují psychologové zejména na znalosti a dovednosti začínajících řidičů, které jsou klíčové pro bezpečné řízení. Podle UP by mohl být nový způsob testování zavedený do praxe v letech 2025 a 2026.

Malé životy v bezpečných rukou: FN Olomouc modernizuje výuku resuscitace novorozenců

Zástava srdce u vlastního dítěte je děsivou představou každého rodiče. Přesto je dobré se na podobné scénáře u svých dětí připravit, obzvlášť ještě v době, kdy jsou nejzranitelnější. Pro výuku, jak si v takových chvílích počínat, pořídila...

Cílem je minimalizovat otázky, které ověřují schopnost uchazeče naučit se odpovědi nazpaměť, a naopak přidat více dynamických úkolů blízkých reálným situacím. V reálných dopravních záběrech z Česka, či v animovaných modelových situacích, tak student autoškoly označí místo, které je podle něho kritické. „Tyto změny by měly pomoci snížit počet nehod zaviněných začínajícími řidiči, a zvýšit tak bezpečnost v dopravě,“ doplnil psycholog

„Na přípravě nových testů do autoškol se podílí především Ministerstvo dopravy ČR, které je zodpovědné za provádění výuky a zkoušení nových řidičů. S obsahem nových otázek a úkolů pomáhá Asociace autoškol České republiky,“ uvedl mluvčí univerzity Egon Havrlant. Všechny aktuální informace o nových otázkách jsou dostupné na webových stránkách nove-testy-autoskola.upol.cz a noveotazky.cz.

Podle místopředsedy Asociace autoškol České republiky Jiřího Novotného je zapotřebí vyvíjet nový způsob výuky a výcviku nových řidičů nejen v souvislosti s nárůstem počtu vozidel, hustoty provozu či náročnosti dopravního prostředí. „Dnešní doba nabízí technologie, které lze vhodně aplikovat do procesu vzdělávání řidičů, a možnosti, jak nasbírat zkušenosti s riziky na silnicích ještě před tím, než se s nimi setkáme v reálném provozu. Statický obrázek je zaměřený pouze na znalost pravidel, nicméně v reálném provozu máme mnohdy jen zlomek vteřiny na to se správně rozhodnout. Natočené a zanimované scény nám nabízí novou možnost, jak se ptát na nastalou situaci. Jestliže aplikace na vnímání rizik zabrání možné nehodě, věřím, že náročnost zkoušky ocení i žadatelé,“ objasnil.

Hygienici zaznamenali osminásobek výskytu spály v Olomouckém kraji

Hygienici loni v Olomouckém kraji evidovali výrazný nárůst počtu případů spály. Lékaři jim nahlásili 530 lidí nakažených tímto vysoce infekčním bakteriálním onemocněním, v meziročním srovnání jich bylo osmkrát víc. Spála nejvíce trápila děti.

S novými otázkami mohou pomoct i řidiči

Jestli koncept zkoušky pro získání řidičského průkazu opravdu funguje a lze na jejím základě rozlišit mezi dobře připravenými, bezpečnými řidiči a těmi, kteří jsou rizikoví, chtějí psychologové vyzkoušet na dobrovolnících. Ministerstvu pak přinesou doporučení a nejvhodnější typy videoklipů pro prostředí České republiky.

„Sháníme 120 běžných českých řidičů, kteří mají řidičský průkaz skupiny B minimálně 3 roky a aspoň občas, například jednou týdně, usednou za volant. Samotné testování zabere přibližně 90 minut a řidič se dozví, jak v daných situacích uspěl a jaké má předpoklady pro bezpečné řízení, případně na které oblasti by se měl zaměřit,“ upřesnil Šucha.

Testování bude probíhat přímo na katedře psychologie. Zájemci se na konkrétní termíny mohou přihlásit prostřednictvím formuláře. Za návštěvu potom každý dostane poukázku do místního kina Metropol, případně do vybraných knihkupectví.

Dopravní psychologii a bezpečnosti silničního provozu se ve spolupráci s Asociací autoškol ČR a ministerstvem dopravy katedra psychologie Filozofické fakulty UP věnuje dlouhodobě. „V minulosti jsme se například věnovali bezpečnosti a asistenčním systémům ve vozidlech. Na problematiku řidičů a bezpečnosti na našich silnicích se chceme zaměřovat i v budoucnu,“ uzavřel Šucha.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay, Univerzita Palackého v Olomouci

Štítky psychologové, UP, Univerzita Palackého v Olomouci, autoškola, testy, nové otázky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Psychologové z Univerzity Palackého pomohou odhalit rizikové řidiče  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.