Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Nemocnost v Olomouckém kraji se vyšplhala k dvoutisícové hranici

Nemocnost v Olomouckém kraji se blíží ke dvoutisícové hranici. Hygienici ke včerejšku evidují 1981 případů akutních respiračních chorob na 100 tisíc obyvatel, o 352 více než minulý týden. O tři na sedm případů se zvýšil i počet závažných chřipkových onemocnění, kterým v kraji dosud podlehla jedna oběť. Vyplývá to z informací Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Podle ředitelky protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růženy Haliřové je v kraji již chřipková epidemie. „Relativní nemocnost obyvatel Olomouckého kraje činí 1981 případů na 100 tisíc obyvatel, čímž jsme oproti minulému období stoupli o 21,6 procenta. Toto číslo je také zvýšené oproti průměrné relativní nemocnosti obyvatel České republiky,“ řekla včera ředitelka odboru.

Tento týden začaly prázdniny školákům ve třech z pěti okresů v kraji - v olomouckém, šumperském a jesenickém. „Během jarních prázdnin vždy zaznamenáváme pokles. Pokud jsou děti nemocné, tak to vyleží doma, nejdou k lékaři, a tím pádem jsou hlášená čísla nižší,“ doplnila hygienička.

Zvýšení počtu nemocných zaregistrovali uplynulý týden lékaři ve všech okresech kraje. Nejvíc měli napilno na Jesenicku a Olomoucku, kde již číslo dvoutisícovou hranici překročilo. Na Jesenicku je nyní 2205 nemocných na 100 tisíc obyvatel, na Olomoucku evidují hygienici 2276 případů; minulý týden to bylo 1810 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Téměř o 600 případů se navýšilo číslo také na Šumpersku, kde je 1827 nemocných na 100 tisíc lidí. Na Přerovsku i Prostějovsku není zvýšení tak dramatické, je to zhruba o 150 případů. Na Prostějovsku je 1973 nemocných na 100 tisíc obyvatel a na Přerovsku 1541, stojí ve statistikách olomoucké krajské hygienické stanice.

K lékaři míří hlavně nejmenší děti a školáci do 14 let, kde nemocnost vzrostla nejvíce. U dětí do pěti let lékaři registrují 4842 případů na 100 tisíc obyvatel oproti 4016 případů z minulého týdne. V případě školáků je to 3647 případů na 100 tisíc obyvatel, což je nárůst zhruba o 900 případů. Vysoký počet nemocných je i ve věkové kategorii 15 až 24 let a to 3212 případů na 100 tisíc obyvatel, naopak čísla u dospělých a seniorů se stále drží pod tisícovou hranicí.

V porovnání s celostátním průměrem je počet nemocných v Olomouckém kraji vyšší. Podle údajů hygieniků je průměrná nemocnost v zemi 1865 případů na 100 tisíc obyvatel, tedy o 116 nemocných méně než v kraji.

Návštěvy pacientů na některých lůžkových odděleních kvůli rostoucímu počtu viróz zakázaly či omezily zatím dvě nemocnice v Olomouckém kraji. Fakultní nemocnice Olomouc zakázala návštěvy na hemato-onkologické klinice, návštěvy omezila i dětská klinika. Nemocnice Prostějov zakázala návštěvy na interním oddělení a oddělení LDN.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Olomoucký kraj, Krajská hygienická stanice, lékař, návštěva, jarní prázdniny, Česko, okres Prostějov, okres Přerov, okres Jeseník, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnost v Olomouckém vyšplhala k dvoutisícové hranici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.