Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Sezóna koupání může začít, voda ve sledovaných koupalištích je čistá

Bez obav si mohou lidé na začátku prázdnin zaplavat v koupalištích v Olomouckém kraji, která jsou pod dohledem hygieniků. Voda v Plumlovské nádrži u Prostějova i ve štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce je čistá, žádná zdravotní rizika tak návštěvníkům nehrozí. Vyplývá to z výsledků vzorků odebraných tento týden, které sdělila ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

Situaci hygienici i nadále sledují, kvalita vody se podle nich bude vyvíjet i podle počasí.

Štěrkopísková jezera Poděbrady, kam míří za osvěžením lidé z Olomouce i okolí, mají čistou vodu po celé léto. S vodou tady není problém dlouhodobě, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Problémy se naopak vyskytují na Plumlově, a to i přesto, že přehrada prodělala před časem rekonstrukci, při níž Povodí Moravy její dno s velkými náklady vyčistilo. Loni se v přehradě kvalita vody zhoršovala od poloviny srpna a na konci prázdnin už hygienici lidem koupání v Plumlově nedoporučovali. Důvodem byly především přemnožené sinice.

Současně se začátkem prázdnin naplno začala i sezona na koupalištích, návštěvnost se zvýšila především ve středu, kdy si lidé užívali jasného nebe a tropických teplot. Například v Šumperku je Bratrušovské koupaliště otevřené od 1. července v případě příznivého počasí po celý den, a to od 9:00 až do 20:00. „Na bazény se nyní nevztahují žádná zvláštní omezení. Není omezena ani kapacita areálu," uvedla mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Olomoucko, voda, léto, koupání, Olomouc, Poděbrady, Krajská hygienická stanice, Olomoucký kraj, Prostějov, Plumlov, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezóna koupání může začít, voda ve sledovaných koupalištích je čistá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.