Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

V Olomouckém kraji opět zrychlil nárůst případů covid-19

V Olomouckém kraji přibylo za pondělí 379 případů nemoci covid-19, což je druhý nejvyšší denní nárůst od počátku epidemie v Česku. Podle údajů na webu ministerstva zdravotnictví se touto nemocí dosud nakazilo v kraji 6581 lidí, aktuálně nemocných je přes 3500 z nich. Dosavadní rekord denního přírůstku je z pátku, kdy podle statistik ministerstva přibylo 673 případů. Přibývá také zemřelých nakažených koronavirem. V pondělí stoupl počet úmrtí o čtyři na celkových 50. Kapacita infekčních lůžek se podle hejtmana Ladislava Oklešťka řeší operativně.

Hranici 300 případů překročily denní přírůstky poprvé minulý týden, kdy za čtvrtek ministerstvo evidovalo 369 případů. O víkendu denní nárůst zpomalil, ale ve víkendových dnech počty nově potvrzených případů pravidelně klesají kvůli menšímu počtu prováděných testů.

Podle hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) se řeší v Olomouckém kraji operativně problémy s dostatkem lůžek v nemocnicích kvůli pacientům s covidem-19. V případě potřeby vypomáhají ostatní zdravotnická zařízení. „Máme skupinu, kde jsou ředitelé všech nemocnic a hejtmanství. Jsem s nimi denně ve spojení. Když je signál, že někde docházejí lůžka, operativně se převážejí pacienti do zařízení, která jsou nejblíže. V nemocnicích, kde lůžka v té chvíli docházejí, se dělají operativní kroky, aby se uvolnila nová oddělení, nebo se chvíli počká, než odejdou uzdravení pacienti, a tím se lůžka opět uvolní,“ řekl.

Podle hejtmana má kraj průběžný přehled o počtu lůžek v daných nemocnicích a spolupráce se koordinuje. „Každý signál o nedostatku lůžek okamžitě řešíme," uvedl. Zdravotnická zařízení podle něj spolupracují bez ohledu na vlastníka.

Ministerstvo uvádí ve svých statistikách všechny nemocné s trvalým bydlištěm v kraji, a jeho údaje se tak liší od čísel zveřejňovaných hygienickými stanicemi. Hygienici do pondělního večera v Olomouckém kraji evidovali 6043 nákaz, o 247 případů více než předchozí den. „Celkový počet aktuálně pozitivních případů je 3109," uvedli hygienici. V pondělí bylo podle nich provedeno 1414 odběrů. Hygienici evidují od počátku pandemie 47 zemřelých, o devět více než před týdnem.

Nejvíce pozitivních případů bylo dosud zaznamenáno na Olomoucku, a to 3105. Rostou však i čísla na severu kraje. Na Šumpersku hygienici nyní evidují již 928 případů, před týdnem jich přitom bylo v tomto okrese 586. Stoupají i statistiky Jesenicka, kde je nyní 263 případů. Před týdnem jich bylo 183. Na Přerovsku hygienici evidují 801 pozitivních případů od počátku pandemie a na Prostějovsku 946.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký, Olomoucký kraj, COVID-19, Ladislav Okleštěk, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, nemocnice, pacient, ANO 2011, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji opět zrychlil nárůst případů covid-19  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.