Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Nový operační systém usnadní jemnou práci lékařů z olomoucké oční kliniky

Při operacích sítnice, sklivce a také při odstranění šedého zákalu pomůže lékařům z oční kliniky Fakultní nemocnice Olomouc nový operační systém. Usnadní jemnou a precizní práci v nitru lidského oka. Aparatura má plochou 3D obrazovku s vysokým rozlišením, kamery, počítače a speciální konzole.

Nejmodernější verze operačního systému podle primáře oční kliniky Michala Hrevuše očním chirurgům přinesla dříve netušené zobrazovací možnosti, jelikož 3D kamera je napojena na operační mikroskop a obraz je přenášen na velký LCD panel.

"Díky většímu zobrazení operačního pole mám lepší přehled o tom, co se v oku děje," uvedl Hrevuš, podle kterého operatér svůj výkon kontroluje na velké obrazovce. Nový zobrazovací systém zatím oční lékaři využili již při dvou desítkách operací. "Jeho vytížení bude intenzivnější, budeme jej využívat na všechny nitrooční operace, kterých provádíme přes 2000 ročně," dodal Hrevuš.

S přístrojem NGenuity 3D mohou v České republice kromě Olomouce pracovat už jen lékaři ve fakultních nemocnicích v Praze, Brně a Ostravě.

"Digitalizovaný obraz je větší a lze s ním dále pracovat. Kromě samotného operačního pole má lékař na monitoru k dispozici také více důležitých údajů o stavu pacienta. Obraz může různě upravit, například použít barevný filtr, jímž zvýrazní vybrané oční struktury a vrstvy tkáně. Zvyšuje se tak chirurgický komfort a zlepšuje se vizualizace operované části oka," uvedl Zdeněk Plešek ze společnosti Alcon.

Nový operační systém se podle Pleška hodí i pro výuku budoucích lékařů. "Medici díky monitoru sledují v reálném čase všechny úkony operatéra a vzhledem k tomu, že operace je možné nahrávat, ať již ve formátu videa nebo fotografií, lékaři mohou záznam využít v prezentacích pro studenty nebo kolegy na odborných setkáních," dodal Plešek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Olomouc

Štítky operace, oko, oční klinika, Fakultní nemocnice Olomouc, lékař, operační systém, klinika, Česko, Alcon, Praha, Olomouc, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový operační systém usnadní jemnou práci lékařů z olomoucké oční kliniky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.