Počasí dnes27 °C, zítra31 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Pacientům na Jesenicku by již brzy mohla výrazně pomoci telemedicína

Pacientům na Jesenicku, kde je nedostatek zejména odborných lékařů, by v budoucnu mohla pomoci telemedicína. S experty by se lidé mohli spojit přes videokonference a nemuseli by cestovat na specializovaná pracoviště například do Fakultní nemocnice v Olomouci.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc běží pilotní projekt telemedicíny od roku 2015 u více než tisícovky pacientů s poruchou srdečního rytmu. Probíhá také monitoring pacientů se srdečním selháním, poruchami srážlivosti krve, diabetem, ale i plicními chorobami. Fungují rovněž videokonzultace pro chronicky nemocné pacienty zejména se srdečním selháním a pro onkologické pacienty.

Podle starostky Jeseníku Zdeňky Blišťanové bude za pár let v odlehlém regionu chybět celá řada lékařských profesí, kardiolog, nefrolog, geriatr, gastroenterolog, ORL lékař, revmatolog, onkolog, cévní specialista nebo endokrinolog. 

„Vnímáme stížnosti na chybějící lékařské obory a na stav objektů či přístrojové vybavení ordinací,“ řekla starostka.

Telemedicína je podle ní řešením. Starostka proto oslovila místní praktické lékaře a snažila se je pro nápad získat. Projekt by podle ní mohl fungovat pro celou oblast Jesenicka.  

Podle Michala Štýbnara z Národního telemedicínského centra Fakultní nemocnice Olomouc systém může pracovat v reálném čase, ale i ze záznamu. "Je možný rozhovor přes zabezpečenou digitální platformu, předpis léků, terapeutický rozhovor. Jedná se o možnost konzultace na dálku nebo konzultace k výstupům z monitorovacích zařízení. Je možná konzultace mezi lékaři, pokud například praktický lékař konzultuje zdravotní stav pacienta se specialistou," popsal Štýbnar.

Velkou výhodu to má zejména pro pacienty, kteří by nemuseli tak často cestovat k odbornému lékaři. Pravidelné poskytování měřených hodnot zase může vést k rychlejší reakci lékaře, úpravě léků a nastavení léčby. "Pacient je tak častěji v kontaktu se zdravotnickým zařízením prostřednictvím telemedicínské platformy i mimo plánované návštěvy," vysvětlil Štýbnar.

Do Olomouce dvakrát za měsíc, nebo jednou za dva?

Ztráta osobního kontaktu pacienta s odborným lékařem podle něho není tak velkým rizikem. Výhody telemedicíny převyšují její nevýhody. 

"Co je větší riziko, že pacient bude dvakrát měsíčně cestovat z Jeseníku do Olomouce za specialistou a čekat s dalšími lidmi v čekárně, nebo se k lékaři dostaví jednou za dva měsíce. Nebo co je větší riziko, převážet pacienta s mozkovou příhodou, kdy je nejdůležitější hlavně včasný zásah, z Jeseníku do Olomouce, nebo mu poskytnout péči hned v Jeseníku s konzultací se specialistou z Olomouce," zeptal se Štýbnar.

Klíčový pro úspěch celého projektu bude zájem praktických lékařů. Například Karel Slováček z UNIMED Jeseník předpokládá zapojení všech čtyř ordinací ve Vidnavě, Mikulovicích, Písečné a Jeseníku, v nichž je registrováno asi devět tisíc pacientů.

V současné době je podle něho na Jesenicku nejžádanější neurologie, neurochirurgie, revmatologie, urologie a onkologie. „Pro onkologické pacienty je velmi obtížné cestovat po chemoterapii či ozařování ke standartním kontrolám,“ uvedl Slováček.

Problémem jsou také extrémně dlouhé čekací lhůty na odborná vyšetření. „Objednací časy na urologii jsou dva až tři měsíce, čekací doba na konzultaci u neurochirurga je až čtyři měsíce,“ dodal Slováček. 

Olomoucká fakultka má aplikaci pro videokonzultaci mezi lékařem a pacientem

Webovou aplikaci pro dálkovou videokonzultaci pacienta s lékařem vyvinuli odborníci z Národního telemedicínského centra při Fakultní nemocnici v Olomouci. Reagovali tak na situaci, kdy pandemie nového typu koronaviru letos na jaře výrazně omezila...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky telemedicína, pilotní projekt, Jeseník, Fakultní nemocnice Olomouc, pacient, okres Jeseník, lékař, Olomouc, praktický lékař, Zdeňka Blišťanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacientům na Jesenicku by již brzy mohla výrazně pomoci telemedicína  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.