Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Fakultní nemocnice Olomouc otevře druhé očkovací centrum. Aplikovat bude první dávky vakcíny

Fakultní nemocnice Olomouc zřídí na přelomu května a června ve svém areálu druhé očkovací centrum, aby pokryla očekávaný nárůst počtu zájemců o očkování proti koronaviru. Zatímco nynější očkovací centrum v budově K zvládne denně aplikovat až tisíc dávek vakcín, kapacita dvou očkovacích míst bude 1300 dávek.

Nové očkovací centrum bude sloužit k podání první dávky vakcíny

Dvě očkovací místa budou ve FN Olomouc fungovat od 27. května do 3. června. K nynějšímu očkovacímu místu přibude nové v budově II. interní kliniky - gastroenterologické a geriatrické. Sloužit bude k aplikaci první dávky vakcíny proti koronaviru. „Vzhledem ke zvýšenému zájmu a kapacitě očkovacího centra v budově K jsme se rozhodli pro rozšíření vakcinace do dalšího objektu. Díky využití konferenčních prostor druhé interny můžeme navýšit počet očkování až na 1300 osob denně,“ uvedla vedoucí odboru kvality FN Olomouc Jiřina Cahlíková.

Lidé, kteří na přelomu května a června přijdou do FN Olomouc pro druhou dávku vakcíny, ji opět dostanou v budově K. K oběma očkovacím centrům zavede pacienty žlutočerné značení.

Naočkváno je přes deset procent obyvatel ČR

V Olomouckém kraji funguje deset očkovacích míst, z nichž každé denně zvládne aplikovat několik stovek vakcín. Očkovací centra fungují zpravidla v nemocnicích, v Prostějově a Přerově na ně byly přeměněny prostory společenských domů. Lidé se mohou nechat očkovat také ve více než dvou stovkách ordinací praktických lékařů.

Do Olomouckého kraje bylo zatím dodáno 303 775 dávek vakcín, aplikováno jich bylo 265 597. V kraji už dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti novému koronaviru zhruba 37 procent z 527 tisíc obyvatel, kterých se očkování týká. Obě dávky vakcíny obdrželo 13 procent obyvatel.

K očkování proti covidu-19 se od pondělí 24. května mohou začít přes web ministerstva zdravotnictví hlásit lidé ve věku 35 až 39 let. Vakcínu tak může na základě věku dostat více než 6,6 milionu obyvatel Česka a vybrané profese či chroničtí pacienti. Do čtvrtka se jich podle dat ministerstva zdravotnictví registrovalo nebo už vakcínu dostalo 4,15 milionu, tedy asi 38 procent. K navození kolektivní imunity je třeba očkovat zhruba 70 procent celé populace.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Olomouc

Štítky koronavirus, nemocnice, očkování, Olomouc, vakcína, očkovací centrum, Fakultní nemocnice Olomouc, očkování proti COVID-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Olomouc otevře druhé očkovací centrum. Aplikovat bude první dávky vakcíny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.