Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

V Pevnosti poznání se otevře Cesta lidským tělem. Odborníci poradí na Veletrhu zdraví

Proces stárnutí, rentgenové snímky, analýza těla či péče o zuby. Třídenní Veletrh zdraví v olomoucké Pevnosti poznání seznámí návštěvníky s novinkami v medicíně a přinese také doporučení, jak se starat o tělo i duši.

Děti i dospělí mohou za novým programem v interaktivním muzeu v Korunní pevnůstce zavítat od dnešního odpoledne, akce potrvá do neděle 27. června.

Lidé si budou moci nechat vyšetřit pigmentová znaménka, změřit tuky a cukry v těle, zeptat se odborníků na otázky týkající se reprodukce, alergie, správného mytí rukou, dárcovství krve nebo toho, jak stárne naše tělo.

Interaktivní stanoviště v expozicích Pevnosti poznání

● Tělo pod rentgenem
● Vyšetření znamének
● Krev jako dar
● Pomoc nemocné duši
● Dentální hygiena
● Prohlídka sanitky
● Analýza vašeho těla
● Reprodukční zdraví
●Jak stárne tělo
● Není jedno, co jíme
●Zubní víla a její kamarádi
● Hooping aneb obruče v akci

„Zdraví je v současnosti jedním z hlavních společenských témat, a to nejen kvůli pandemii covidu-19. Stále více z nás klade důraz na zdravý životní styl a sleduje progresivní poznatky lékařské vědy. Informovanost a komunikace je v oblasti zdraví naprosto zásadní; napomáhá prevenci a zároveň zabraňuje hysterii,“ říká Matěj Dostálek, ředitel Pevnosti poznání.

Cesta za neurony i zdravými zuby

Slavnostního odhalení se dočká také vylepšený obří exponát mozku. Technici pevnostních dílen upravili jeho cévu, vnitřní plocha je nyní magnetická. Umožňuje proto snadné přichycení i manipulaci s modely prvků krve – erytrocyty, krevními destičkami i jednotlivými druhy bílých krvinek „Věřím, že návštěvníky bude lákat i dobrodružná cesta postupně se uzavírající cévou, která je přivede až do mozku s blikajícími neurony,“ míní autorka exponátu Ivana Fellnerová z Přírodovědecké fakulty UP.

Další novinkou v Pevnosti poznání bude trvalá prezentace zubního lékařství. U zubařského křesla a modelů zubů se návštěvníci dozví také zásady správné dentální hygieny.  „Pokud si každý z nás osvojí odpovědi na pět základních principů péče o chrup a bude se jimi celoživotně řídit, má velkou šanci udržet si zdravý chrup po celý život,“ uvádí Ladislav Korotvička, ředitel obecně prospěšné společnosti Arak, která se věnuje tvorbě preventivních programů.

V Pevnosti poznání nebudou chybět ani sportovní aktivity nebo fotokoutek Zubní víly pro nejmenší děti. Veletrh zdraví bude zdarma v rámci běžného vstupného do muzea.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Adam Mráček

Štítky Výstava, expozice, Pevnost poznání, zdraví, veletrh, vzdělání, Olomouc, Matěj Dostálek, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Pevnosti poznání se otevře Cesta lidským tělem. Odborníci poradí na Veletrhu zdraví  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.