Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Voda na koupalištích: Na Plumlově mírné zhoršení kvůli průhlednosti, Poděbrady jsou bez problémů

Kvalita vody na Plumlovské přehradě se podle aktuálních hodnocení mírně zhoršila, důvodem je její snížená průhlednost. Výsledky měření sice závadnost vody neprokázaly, vhodné by ale bylo se po osvěžení osprchovat. Naopak na štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce se lidé mohou podle hygieniků koupat zcela bez obav.

Z Plumlovské nádrže brali hygienici vzorky v pondělí. "Na základě odběrů hodnotím kvalitu vody ve vodní nádrži Plumlov z důvodu snížené průhlednosti vody jako jakost vody číslo dva, pro občany je označena zeleným smajlíkem," konstatovala ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

Voda je tak na základě rozborů vhodná ke koupání, ale s mírně zhoršenými vlastnostmi. "Z hlediska sinic či mikrobiologických ukazatelů je voda v pořádku. Zařazení je dáno pouze tou průhledností. Je zde nízká pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, v případě možností je vhodné se osprchovat," podotkla Eva Čehovská.

Mírně zhoršenou jakost vody může mít na svědomí snížena hladina vody na Plumlovské nádrži. Na konci jara probíhaly práce na modernizaci přehrady, které vyžadovaly snížení hladiny. Od konce května se ale kvůli nedostatku srážek nedaří vodohospodářům stav vody v plumlovské nádrži navýšit. Rekreační sezona se tak na svém začátku potýká s problémy.

Sezona na Plumlovské přehradě letos nezačíná dobře. Je zde málo vody

Pro Plumlovskou přehradu u Prostějova nezačíná letošní sezona moc dobře. Rekreanti a podnikatelé si stěžují, že v nádrži se nedá koupat, protože je zde málo vody a zapáchá. Povodí Moravy vysvětluje, že po opravách nestihlo nádrž napustit. V...

To na hojně navštěvovaných jezerech Poděbrady je situace přiznivější. Hygienici tam vzorky vody odebírali naposledy v polovině června, hodnocení se však dlouhodobě pohybují na nejvyšší úrovni. Podle webu koupacivody.cz, který provozuje Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky, mělo jezero Poděbrady mírně zhoršené hodnocení naposledy v roce 2007. Dlouhodobě bezproblémový stav vody odborníci přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Plumlov, Prostějov, voda, Olomouc, Poděbrady, jezero, nádrž, Vodní nádrž Plumlov, Krajská hygienická stanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda na koupalištích: Na Plumlově mírné zhoršení kvůli průhlednosti, Poděbrady jsou bez problémů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.