Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Šternberská nemocnice umožnila pacientovi domácí dialýzu. Procedura je pohodlnější

Důkladné zaškolení, zajištění materiálu a cesta k pohodlnějšímu životu s vážným onemocněním ledvin je otevřená. Jeden z pacientů šternberské nemocnice nově absolvuje hemodialýzu v domácích podmínkách. Procedura se musí pečlivě připravit, poté ji ale mohou lidé s nemocí podstupovat častěji a cítit se lépe.

Pro pacienty, kteří dojíždějí do nemocnice třikrát týdně, trvá proces dialýzy čtyři až pět hodin. U domácí dialýzy je možné čištění krve provádět častěji a napojení na přístroj pak trvá kratší dobu. „Pacienti oceňují zlepšenou kvalitu života. K tomu určitě přispívá i fakt, že čas v domácnosti utíká jinak než na středisku. Většina pacientů se cítí při častější dialýze lépe, a to, že tento rozdíl na sobě často již poměrně brzy začnou pociťovat, je dalším motivačním faktorem pro to, aby mohli dialýzu absolvovat doma,“ vysvětluje primářka Hemodialyzačního oddělení Nemocnice AGEL Šternberk Lada Janušová.

Další výhodou domácí léčby je možnost provést dialýzu v různém denním čase podle volby pacienta. Lidé, kteří tuto proceduru potřebují, se tak nemusí podřizovat ordinačním hodinám hemodialyzačního střediska. „Hemodialýzu v domácím prostředí podstupují pacienti pětkrát až sedmkrát týdně ve výrazně kratším čase. Jsou řádně a důkladně proškoleni na našem oddělení zdravotnickým personálem. Až jsme si jisti že pacient zvládá dialyzační proceduru sám, víme, že je připraven k domácí dialýze. Pacienti mohou i cestovat, jednoduše si dialyzační monitor vezmou s sebou,“ říká primářka Janušová.

Darováním krve můžete zachránit i několik lidských životů. Podívejte se, jak udělat první krok

Tekutina, která se nedá uměle vyrobit ani dokonale napodobit. Řeč je o lidské krvi. Právě proto je důležité dárcovství, které denně zachraňuje nespočet lidských životů. Krve je v nemocnicích stále nedostatek, a proto jsou potřeba noví dárci. Ty...

Hemodialyzační oddělení šternberské nemocnice zajišťuje potřebný materiál k provádění domácí dialýzy i konzultace v případě nejasností či potíží. Lékaři také pravidelně vyhodnocují výsledky a přínos nového režimu dialýzy. „Domácí dialýzu lze doporučit pacientům, kteří mají chuť naučit se ovládat dialyzační přístroj, jsou šikovní a chtějí být pány svého času,“ podotýká Lada Janušová.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice AGEL Šternberk

Štítky nemocnice, zdraví, dialýza, léčba, Šternberk, pacient, Agel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šternberská nemocnice umožnila pacientovi domácí dialýzu. Procedura je pohodlnější  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.