Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Pro lepší péči o miminka. Ve FN Olomouc slouží ultrazvuk z rekordně rychlé sbírky

Pomoc z veřejné sbírky umožnila v rekordním čase pořídit nový přenosný ultrazvuk pro Novorozenecké oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Potřebné prostředky se podařilo vybrat během víkendu a odborníci mohou nyní vyšetřovat nejmenší pacienty rychleji a pohodlněji.

Nový přístroj financoval dobročinný spolek Nedoklubko a také řada menších dárců, kteří v rekordním čase doplnili částku potřebnou k pořízení ultrazvuku. „Když jsme na přelomu července a srpna požádali veřejnost o pomoc na pořízení přenosného ultrazvuku pro naše oddělení, netušili jsme, že už o pět dní později tu budeme přístroj mít,“ řekla s úsměvem vrchní sestra Novorozeneckého oddělení Jana Romanová.

Pro zdravotníky je přenosný ultrazvuk citelným vylepšením pro poskytování péče o novorozence. „Obrovský dík patří všem, kdo přispěli a neskutečně nám tím pomohli. Ještě nedávno jsme po chodbách a pokojích vozili velký a těžce ovladatelný ultrazvukový přístroj a nyní bude vyšetření malých miminek o mnoho jednodušší. Vážíme si pomoci všech dárců a děkujeme jim za rodiče, miminka, lékaře i další zdravotnický personál,“ podotýká vrchní sestra Romanová.

Spolek Nedoklubko měl pro pořízení ultrazvuku k dispozici 54 tisíc korun z projektů Běh a procházka pro miminka do dlaně a Dvanáct sil. „Cílem bylo za pomoci dalších dárců získat ještě 16 tisíc korun, abychom přístroj mohli olomouckému oddělení předat,“ uvádí ředitelka spolku Nedoklubka Lucie Žáčková.

Výsledek výzvy byl i na očekávání vyhlašovatelů doslova ohromující. „Stačil jediný víkend a chybějící částku nám vděční rodiče naposílali. Zejména pomohl dar pravděpodobně od jednoho z tatínků, který byl v úctyhodné výši deset tisíc korun. Poděkování ale patří všem zúčastněným. Přístroj bude využit zejména na oddělení fyziologických novorozenců a v ambulantním provozu,“ doplňuje Jana Romanová s tím, že už nebude potřeba převážet velký ultrazvuk i mezi několika patry budovy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, Fakultní nemocnice, děti, ultrazvuk, Novorozenecké oddělení, Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, Lucie Žáčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro lepší péči o miminka. Ve FN Olomouc slouží ultrazvuk z rekordně rychlé sbírky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.