Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Ve školách v kraji bylo pozitivních 0,08 promile covid testů

Testování žáků na covid-19 ve školách Olomouckého kraje odhalilo do poloviny září pouze 16 PCR testem potvrzených případů. Krajská hygiena přitom eviduje celkem téměř 200 tisíc provedených testů. Zatímco podle školních testů je záchyt mizivý, celkově došlo v kraji ke ztrojnásobení týdenního počtu odhalených nákaz. Hygienici varují také před jinými respiračními onemocněními.

Křivka nákaz covidem-19 postupně vzrůstá, za uplynulý týden přibylo 203 nových případů, předcházející týden bylo pozitivních testů 61 a o týden dříve jich hygienici zaznamenali 34. V přepočtu na 100.000 obyvatel Olomoucký kraj za poslední týden vykazuje 15 potvrzených případů covidu-19, před týdnem to bylo 11.

Podle mluvčí olomouckého krajského úřadu Evy Knajblové není kvůli výskytu covidu-19 v Olomouckém kraji dosud uzavřena žádná škola ani třída. "V sociální oblasti máme napříč krajem dva pozitivní zaměstnance," řekla mluvčí.

Při plošném testování ve školách bylo pozitivních 62 antigenních testů z celkem 195 937 provedených. Jen v 16 případech se pak výsledek antigenního testu potvrdil i PCR analýzou. Pozitivních testů tak bylo 0,008 procenta. Nejvíce potvrzených případů bylo na Olomoucku, a to 12.

V Olomouckém kraji tento týden výrazně stoupl počet akutních respiračních onemocnění jako jsou rýma, chřipka, angína, zánět průdušek a další. Týkají se především školáků, nejvíce je jich nemocných na Přerovsku, kde se jejich počet oproti předchozímu týdnu zdvojnásobil. Zvýšená nemocnost podle hygieniků souvisí s návratem dětí do školy i s příchodem chladnějšího počasí v ranních hodinách.

Nejvyšší nárůst nemocných v toto týdnu hygienici zaznamenali ve věkové kategorii 6 až 14 let, ve které nemocnost vzrostla o 106,4 procent. "Nejvíce nemocných je v rámci Olomouckého kraje evidováno u nejmenších dětí ve věkové kategorii do pěti let, kde bylo hlášeno 3271 nemocných. Naopak v nejzranitelnější věkové kategorii nad 65 let je v rámci Olomouckého kraje evidováno 376 případů," informovala mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Zdraví, hygienická stanice, testy, COVID-19, koronavirus, očkování, chřipka, rýma, Olomoucký kraj, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve školách v kraji bylo pozitivních 0,08 promile covid testů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.