Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Kyslík pro všechny pokoje. Nemocnice Prostějov investovala do infekčního oddělení

Na potenciální zhoršení covidové situace v regionu se připravovalo infekční oddělení prostějovské nemocnice. Pracoviště má nové rozvody přímo na pokoje pacientů, obnovou prošla i technika pro umělou plicní ventilaci. Oproti stejnému období v loňském roce je nyní v kraji pětkrát méně případů nemoci covid-19.

„Je připraven také plán restrukturalizace personálu. Aktuálně je tak nemocnice připravena nejen zvládnout případný příliv pacientů, ale zároveň jim nabídnout nejlepší možnou péči a řešení jejich obtíží,“ uvedl mluvčí nemocnice AGEL Prostějov Adam Knesl.

S novým systémem zásobování kyslíkem pro pacienty s koronavirem či dechovými obtížemi došlo také na výměnu velkokapacitního zásobníku tohoto plynu. Podle zástupců nemocnice bude nyní dvojnásobně velký.

„Pacientům s koronavirem u nás nabízíme komplexní péči, od základního vyšetření ve smyslu diagnostiky covidu-19, laboratorního vyšetření krve, mikrobiologického vyšetření či radiodiagnostických technik, přes podávání léků na zmírnění průběhu onemocnění, inhalační terapii, až po postcovidovou péči v ambulancích jako je plicní či rehabilitační, vyjmenovává primář ARO prostějovské nemocnice Martin Pomajbík.

Nemocnice za celou dobu pandemie hospitalizovala téměř 1300 pacientů s koronavirem, kdy v době největšího náporu bylo v nemocnici najednou i 130 pacientů s tímto onemocněním, a to v různě závažném stavu.

Aktuálně jsou v Nemocnici AGEL Prostějov s koronavirem hospitalizovány jen jednotky pacientů. Podobná je situace také v největším zdravotnickém zařízení na střední Moravě, v olomoucké fakultní nemocnici.

Prostějovský primář Pomajbík věří, že situace již nebude tak dramatická, jako v minulosti. „Naše očkovací centrum ke konci září přeočkovalo přes 63 procent populace okresu Prostějov, z toho osoby nad 60 let tvoří téměř 80 procent. Proto doufám, že by se již neměla opakovat situace z konce loňského a kraje letošního roku, uzavírá primář.

Opravy výpadovky do Vrahovic provází zdržení, nedodělky a fušeřina, tvrdí město. Stavební firma to odmítá

Opravy důležité výpadovky do Vrahovic přerůstají ve skandál, který Prostějov dlouho nepamatuje. Město některé opravené úseky kvůli nekvalitní práci odmítlo převzít a stavebním firmám zastavilo platby. Navíc vyšlo najevo, že opravy posledního...

Podle statistik epidemie koronaviru v Olomouckém kraji sílí. Za uplynulý týden evidují záznamy ministerstva zdravotnictví 346 případů, tempo přírůstku zrychluje. Oproti předchozímu týdnu jde o nárůst o 148 případů. „Nejvíce případů nákazy způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2 přibylo ve sledovaném období ve věkové kategorii 12-15 let. Exponovaná je v Olomouckém kraji také kategorie dětí ve věku 6-11 let, dále pak mladí lidé ve věku do 29 let. U ohrožené kategorie osob nad 65 let je výskyt onemocnění v řádu jednotek nových případů,“ uvedla mluvčí Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Od počátku pandemie se v Olomouckém kraji nakazilo novým typem koronaviru 94.379 lidí. V regionu se zhruba 630.000 obyvateli bylo dosud spotřebováno 627.594 dávek vakcíny, což je o 2643 více než před týdnem. Plné očkování má již 304.054 lidí, třetí dávku obdrželo 635 lidí, což je téměř o 500 více než před týdnem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice AGEL Prostějov

Štítky Zdraví, koronavirus, COVID-19, nemocnice, Agel, Prostějov, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., pacient, nemoc, Olomoucký kraj, pandemie covidu-19, Fakultní nemocnice Olomouc, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kyslík pro všechny pokoje. Nemocnice Prostějov investovala do infekčního oddělení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.