Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

FN Olomouc zkoumá novou léčbu rakoviny prostaty. Listopad je měsícem osvětové akce Movember

Desítky tisíc mužů si v České republice každoročně vyslechnou diagnózu vážného onemocnění – rakoviny prostaty. Olomoucká fakultní nemocnice je nově jediným pracovištěm v České republice, kde se v klinické studii testuje nový způsob léčby. Inovativní terapie dává naději pacientům s pokročilým karcinomem prostaty.

Vůbec první aplikace radiofarmaka 177Lu-PSMA-167 v České republice proběhla 25. srpna tohoto roku na Klinice nukleární medicíny Fakultní nemocnice Olomouc. „Tato terapie je indikována pro pacienty s metastatickým kastračně refrakterním karcinomem prostaty po selhání hormonální terapie. Onemocnění je v této fázi nemoci nevyléčitelné. Nová léčba, která zatím není dostupná mimo klinickou studii, však představuje pro nemocné velkou naději na získání kontroly nad touto nemocí,“ říká primářka Onkologické kliniky FN Olomouc Hana Študentová, jež je hlavním investigátorem klinické studie.

177Lu-PSMA-167 je vysoce inovativní protinádorová léčba. „Jedná se o radiofarmakum, které se váže na prostatický specifický membránový antigen (PSMA), jenž se v hojné míře nachází na nádorových buňkách karcinomu prostaty. 177-LuPSMA-167 se aplikuje intravenózně a radionuklid 177Lu vyzařuje záření beta s velmi krátkým doletem v tkáni, které zničí nádorové buňky. Touto terapií nyní léčíme již dva nemocné a další pacienti se chystají do studie zapojit,“ popisuje přednosta Kliniky nukleární medicíny FN Olomouc Pavel Koranda.

Movember nabádá k nezadbávání preventivní vyšetření

Se začátkem listopadu se rozbíhá opět po roce osvětová kampaň Movember varující před typicky mužskými formami rakoviny. V posledních deseti letech nárůst nových případů tohoto onemocnění neustále roste, od roku 2011 o více než třetinu. Podle odborníků by muži neměli zanedbávat preventivní vyšetření.

„Karcinom prostaty je tichý zabiják. Přichází bez zjevných symptomů, pacient často dlouho netuší, že je nemocný. Doporučení k důsledné prevenci proto u této diagnózy platí dvojnásob, jen vyšetření odborníků může nemoc včas odhalit. A léčba je samozřejmě nejúčinnější tam, kde se nemoc zachytí včas,“ uvedl Zdeněk Kabátek, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Netradiční osvětová akce Movember vznikla původně jako recese několika australských surfařů, kteří se na začátku nového tisíciletí rozhodli vrátit do módy knír. Záhy však získala potřebný charitativní podtext a spontánně se rozšířila po celém světě. Název Movember je složeninou anglických slov Moustache (knír) a November (listopad). Zapojit se může každý bez ohledu na věk či pohlaví. I proto se k Movemberu pravidelně připojují ženy, jež v osvětové akci sehrávají velmi důležitou roli. Nezřídka jsou velmi kreativní v nacházení netradičních forem fundraisingu, který je s celou akcí spojený. Vybrané prostředky v ČR jsou využívány na výzkum, osvětové kampaně a nákup přístrojového vybavení urologických pracovišť prostřednictvím Nadačního fondu Muži proti rakovině, který je v České republice organizátorem akce Movember.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Movember

Štítky Zdraví, Fakultní nemocnice Olomouc, onkologie, rakovina, klinická studie, Movember, prevence, rakovina prostaty, léčba, Česko, nemoc, Zdeněk Kabátek, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FN Olomouc zkoumá novou léčbu rakoviny prostaty. Listopad je měsícem osvětové akce Movember  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.