Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Práce nemocniční kaplanky z Prostějova nemá daleko k zázrakům. Občas se opravdu dějí

Nemocniční kaplanka Martina Studýnková pracuje v duchovní službě v prostějovské nemocnici již šest let. Zejména o Vánocích se snaží pacientům přinášet povzbuzení, vlídná slova, uklidnit je nebo zbavit pocitů osamělosti či smutku. Její práce nemá daleko k zázrakům.

Jeden šťastný příběh z letošního roku se kaplance Martině Studýnkové obzvlášť zapsal do paměti. "Šlo zhruba o sedmdesátiletou pacientku, která na tom byla hodně špatně. Když jsem za ní přišla, modlili jsme se spolu, protože paní byla věřící, a ptala jsem se jí, co bych jí udělalo radost. Říkala, že nejvíce ji trápí, že nemůže vidět svého manžela a své děti," popisuje kaplanka.

Napadlo ji využít moderních technologií. Volala si s manželem pacientky a podle očekávání se potvrdilo, že jejich dcera má v telefonu nainstalovanou běžně používanou aplikaci, přes kterou lze provádět videohovory.

"Takže se nám to krásně podařilo a paní s každou návštěvou, kdy měla možnost mluvit se svými nejbližšími, opravdu okřívala. I když to s ním vypadalo hodně špatně a lékaři jí nedávali moc nadějí, tak paní se nakonec dostala domů," usmívá se kaplanka.

Byly to střípky, které dávaly naději

Tento příběh podle ní jasně ukázal, že spojení s rodinou má pro pacienty v nemocnici obrovský význam. "Ukazovali jí například kočičku, kterou milovala a kterou vždycky chytili, ale ona se snažila z náruče nějak vyskočit. Byly to takové malé střípky, které jí dávali naději, že na ni nezapomněli," říká kaplanka. 

Celou situaci navíc komplikovala skutečnost, že pacientka nemohla mluvit. "Měla bohužel vážný psychický a neurologický problém, a když chtěla něco vyjádřit, snažila se to mi to nějak říct nebo naznačit. Já jsem to pak rodině musela nějak tlumočit, protože oni ji jenom viděli. Takže jsem jim říkala, paní teď kýve hlavou, vidíte, že má radost a podobně. Pokud bych jenom držela telefon a oni by se na sebe jenom dívali, nebylo by to ono. Setkání chce kontakt," vysvětluje Studýnková.

Ženy během vánočních svátků více podléhají stresu, častěji se také zraní, například při pečení cukroví

Říká se, že vánoční svátky jsou obdobím klidu a pohody. S tím by ale mnoho žen nesouhlasilo. Podle průzkumu projektu Česko v datech se právě ženy více stresují a častěji se zraní při výzdobě domácnosti, vaření a také se potýkají se zažívacími...

Pacienti nechtějí být na své starosti sami

Nemocniční kaplanka Martina Studýnková pracuje v duchovní službě v prostějovské nemocnici již šest let. "Jedná se o rozhovory, naslouchání, povzbuzení, četbu z Bible, modlitby, doprovázení na bohoslužby konané v nemocnici, zajišťování svátostí a návštěvu kněze, všechno podle přání pacientů. Je to individuální a záleží na vážnosti onemocnění každého pacienta," popisuje svou práci.

O její návštěvu mají zájem nejen vážně nemocní, ale i ti, kteří například rehabilitují po úrazech. "Stává se, že si mne volají i novopečené maminky po porodu svého děťátka, a z druhé strany také po ztrátě dítěte, tedy po samovolném potratu. Jsou to ti, které něco trápí, tíží a nechtějí být na těžkosti, kterými procházejí, sami," říká kaplanka.

Duchovní péče využívá i moderní technologie

Epidemie koronaviru přinesla i nové formy pomoci přes moderní aplikace. "Poskytování duchovní služby je možné i formou telefonického rozhovoru nebo spojení například přes Skype, WhatsApp, Viber či Messenger, aby se zamezilo dalšímu šíření nákazy covidem," vysvětluje kaplanka.

Zejména o Vánocích se trápení pacientů a jejich pocity osamělosti prohlubují, o duchovní služby je však zájem celoročně.

"Každá nemoc nás staví do obtížné situace, obav, co bude dál. Vliv mají samozřejmě Vánoce, ale například i epidemie koronaviru. U covidu je to totiž specifické, protože se připojuje i strach z karantény, která celým rodinám může přinášet finanční ztráty," podotýká prostějovská nemocniční kaplanka Martina Studýnková.

Ve volné dny bude v každém okrese kraje otevřená alespoň jedna lékárna

Lidé, kteří budou v závěru roku potřebovat léky, se nemusí strachovat. Přes vánoční svátky i na Nový rok bude v každém okrese Olomouckého kraje otevřená alespoň jedna lékárna. Na zajištění provozu přispěl Olomoucký kraj.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnici AGEL Prostějov

Štítky kaplan, nemocnice, Vánoce, zázrak, Agel, Prostějov, pacient, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., pandemie covidu-19, návštěva, rodina, Bible, WhatsApp, Skype

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

(NE)OBYČEJNÍ: Práce nemocniční kaplanky z Prostějova nemá daleko k zázrakům. Občas se opravdu dějí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.