Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V Olomouckém kraji úřaduje omikron. Přibylo 1319 nových případů covidu

V Olomouckém kraji přibylo v úterý 1319 nákaz covidem, což je oproti minulému týdnu dvojnásobek. Pokračuje tak strmý růst epidemie, která nabírá na síle již třetí týden po sobě. Podle Státního zdravotního ústavu to má na svědomí nakažlivější varianta omikron. V nemocnicích se to zatím neprojevilo.

Tento týden je nárůst epidemie v Olomouckém kraji výrazný. V minulém týdnu do statistik hygienici zapsali maximálně něco přes šest stovek infekcí denně. Dosud nejvíce případů od počátku pandemie přibylo do statistik v Olomouckém kraji 25. listopadu loňského roku, a to 2610. 

Podle Státního zdravotního ústavu v České republice již převládá varianta omikron přibližně z 80 procent, což prokázala analýza více než 40 tisíc diskriminačních PCR testů v 89 laboratořích. Zbývajících 20 procent nakažených mělo variantu delta a její mutace.

"Varianta omikron se přenáší s vyšší účinností a její podíl se pohybuje kolem 80 procent vzorků," potvrdila mluvčí úřadu Štěpánka Čechová.

Covid Roku na vsi nepřeje. Premiéra velkolepého projektu olomouckého divadla se odkládá

Představení Rok na vsi Moravského divadla Olomouc se znovu odkládá. Důvodem jsou pozitivní testy na covid-19, které necelý týden před premiérou zastavily další přípravy letos největšího projektu olomoucké kulturní instituce. Protiepidemické...

Nemocnice zatím nárůst pacientů nemají

Nemocnice AGEL Středomoravské nemocniční mají nyní 36 pacientů s covidem. "Dobrou zprávou je, že Šternberk je aktuálně bez covidového pacienta. Situace v prostějovské i přerovské nemocnice se v tomto pohledu v posledních dnech příliš nemění a obě nemocnice mají stejný počet covid pacientů jako před týdnem," sdělil mluvčí nemocnic Adam Knesl.

Zdravotníci v Přerov pečují o 24 pacientů s koronavirem, jeden je ve vážném stavu na umělé plicní ventilaci. Dvanáct osob je v prostějovské nemocnici, pět pacientů je na lůžkách intenzivní péče, z toho 4 vyžadují podporu.

V úterý padl celostátní rekord

V Olomouckém kraji se na počtu pozitivních případů podílí kromě plošného testování zaměstnanců již i první PCR výsledky u studentů či žáků, kterým vyšel v pondělí pozitivní antigenní test. V Olomouckém kraji se to týkalo 762 žáků z celkového počtu 59 826 testovaných. 

V přepočtu jde o 1,3 procenta, předminulý týden testování odhalilo 0,2 procenta pozitivních výsledků, v pondělí minulý týden jich bylo 0,42 procenta a ve čtvrtek 0,51 procenta.

Denní počet nových případů koronaviru v úterý skokově vzrostl v celé zemi. Testy odhalily 28 469 nakažených, zhruba o 16 tisíc více než před týdnem. Dosavadní rekord držel loňský 25. listopad s 27 937 pozitivními testy.

Dezinformátorka Peterková musí za lži o úmrtích po očkování zaplatit čtvrt milionu

Omluvu a úhradu škod za 250 tisíc korun uložil soud Janě Peterkové, která šířila na sociálních sítích lži o úmrtích po očkování na nemoc covid-19. Uvedl to v pátek server Aktuálně.cz. Nepravomocně odsouzená Peterková před rokem ve videích na...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky omikron, růst, covid, koronavirus, Olomoucký kraj, COVID-19, nemocnice, pacient, Státní zdravotní ústav, Česko, Agel, AGEL Středomoravská nemocniční a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji úřaduje omikron. Přibylo 1319 nových případů covidu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.