Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Když hraje roli každá minuta. Transport novorozenců bude v kraji opět zajišťovat i záchranářský vrtulník

Návrat k možnosti přepravovat záchranářských vrtulníkem novorozence ve vážném zdravotním stavu se připravuje v Olomouckém kraji. Záměr může výrazně vylepšit šanci na záchranu ohrožených dětí, dosud je ve speciálním transportním inkubátoru převáží sanitky. Varianta leteckého převozu bude k dispozici pravděpodobně v polovině tohoto roku, jakmile bude doručen a nainstalován do helikoptéry potřebný systém pro stabilní ukotvení inkubátoru.

V Olomouckém kraji budou letos po desetileté pauze obnoveny letecké transporty novorozenců v bezprostředním ohrožení života. Po změně typu vrtulníku, kterým záchranáři létají v Olomouckém kraji, nebyl převoz nejmenších dětí možný. Z okresních nemocnic zajišťovala převoz miminek v ohrožení života posádka rychlé pomoci na specializované pracoviště – Novorozenecké oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Například z Jeseníku se jedná o více než stokilometrovou cestu. Letecký převoz může ušetřit v kritických chvílích i desítky minut.

Na opětovném zajištění leteckého transportu novorozenců se shodli zástupci krajského úřadu, zdravotnické záchranné služby a firmy ATE, která provoz letecké záchranné služby v kraji.

Po půlročním jednání se podle primáře novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc a senátora Lumíra Kantora (KDU-ČSL) podařilo vyřešit logistické komplikace a získat potřebný souhlas všech zúčastněných stran. Letecké transporty tak budou moci být obnoveny zřejmě již v polovině letošního roku. Nejčastěji se záchranný vrtulník vysílá zejména k novorozencům resuscitovaným či s kritickou srdeční vadou. Právě v takových případech je pro záchranu jejich života podle Kantora velmi důležitá každá minuta.

"V našem kraji se vyskytují zhruba dva až tři případy novorozenců s kritickou srdeční vadou za rok. Jde o zdraví dětí a záchranu jejich životů. Proto jsem rád, že jsme spolu s krajským úřadem, vedením záchranné služby i firmou ATE našli společně řešení," podotkl Kantor.

Jednání o obnovení záchranných letů se protáhlo kvůli tomu, že bylo nutné technicky vyřešit záchytný systém pro nosítka s inkubátorem. Systém musí splňovat certifikaci a být bezpečný pro transportovaného novorozence i celou posádku vrtulníku záchranné služby. Novorozence ve vozech záchranné služby i vrtulnících vždy doprovází lékař a sestra novorozeneckého oddělení.

FN Olomouc rozšiřuje služby pro novopečené maminky. Porodní asistentky jim mohou poradit i doma

Užitečnou pomoc a radu v nové a nesnadné situaci nabízí čerstvým maminkám Porodnicko-gynekologická klinika Fakultní nemocnice Olomouc. V prvních, nejnáročnějších dnech a týdnech po narození miminka si mohou vyžádat návštěvu zkušené porodní...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky Zdraví, Fakultní nemocnice Olomouc, zdravotnická záchranná služba, Novorozenecké oddělení, děti, novorozenec, záchranka, vrtulník, Olomoucký kraj, inkubátor, Lumír Kantor, KDU-ČSL, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když hraje roli každá minuta. Transport novorozenců bude v kraji opět zajišťovat i záchranářský vrtulník  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.