Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Budoucí vojačky a vojáci již podruhé přijeli do Šumperka darovat krev

Přes čtyřicet studentů vojenské střední a odborné školy darovalo tento týden krev na transfúzní stanici v Šumperku. Do města pod Jeseníky budoucí vojačky a vojáci přijeli již podruhé. Transfúzní služby po celé zemi hlásí, že krve je stále nedostatek.

Transfúzní služba Šumperk naléhavě hledá dárce krve a plazmy. Dárcem může být zdravý občan ČR ve věku 18 až 60 let s hmotností přes 50 kilogramů. Možná je i registrace do registru dárců dřeně. Telefon: 800 300 600. Objednávkový systém: webové stránky.

Na transfúzní stanici do Šumperka přijeli studenti Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany z Moravské Třebové na odběr krve v úterý. Darovat nejcennější tekutinu se rozhodlo 41 studentů.

"Máme obrovskou radost, že již podruhé u nás můžeme přivítat studenty vojenské školy a pedagogy na hromadném odběru krve. Pro většinu to byl již druhý odběr, přibyli nám však i noví dárci. To, že se studenti k odběru aktivně hlásí, vypovídá o silné motivaci, skvělé morálce a společenské odpovědnosti mladých lidí. Všem děkujeme," rozplýval se vedoucí lékař AGEL Transfúzní služby Šumperk Radan Volnohradský.

K odběru se přidal i pedagog Ondřej Kropáček, který je dlouholetým a pravidelným dárce krve i plazmy. Vojenská střední škola a Vyšší odborná škola Ministerstva obrany v Moravské Třebové se kromě vzdělávání zaměřuje i na brannou, vlasteneckou, společenskou a občanskou výchovu mladých lidí. "Jsem na své studenty hrdý," svěřil se major Kropáček.

(NE)OBYČEJNÍ: Pár hodin vašeho času může zachránit lidský život, říká dárce kostní dřeně ze Sobotína

Štěpán Pecha ze Sobotína daroval kostní křeň, která zachránila život pacientovi s leukémií. Podstoupil všechna potřebná vyšetření a musel si píchat hormony do břicha. Kostní dřen daroval ze žíly. Kdyby bylo potřeba, vše by ochotně absolvoval znovu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Agel

Štítky krev, dárci, vojačky, vojáci, nedostatek, transfúzní služba, nemocnice, Šumperk, Jeseníky, Ministerstvo obrany České republiky, Moravská Třebová, Česko, Agel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budoucí vojačky a vojáci již podruhé přijeli do Šumperka darovat krev  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.