Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Nukleární medicína v olomoucké fakultce získá nové prostory a vyšší kapacitu. Stavba už se rozběhla

Nad budovou Kliniky nukleární medicíny v olomoucké fakultní nemocnici se rozběhly přípravy na stavební rozšíření specializovaného pracoviště. Práce na rozsáhlé investici potrvají 16 měsíců. Centrum, které pečuje také o onkologické pacienty, získá mimo jiné navýšenou kapacitu pro vyšetření PET/CT či laboratoř.

Rekonstrukce a dostavba Kliniky nukleární medicíny zvýší vybavenost nemocnice a zlepší podmínky pro zajištění adekvátní moderní zdravotní péče. „A to včetně navýšení kapacity, kterou bude možné využít jak trvale, tak i s nově získanou možností dalšího navýšení v případě krizové situace, například rozkolísání chodu zdravotnických zařízení v případě epidemií,“ vysvětluje přednosta Kliniky nukleární medicíny FN Olomouc Pavel Koranda.

Dostavba naváže na objekt kliniky, který je v provozu od roku 2010 a dosud byl částečně skrytý pod terénem. V nové dvoupodlažní budově vznikne vyšetřovna PET/CT, která bude fungovat nezávisle na již fungující vyšetřovně tohoto typu. Druhé podlaží objektu bude sloužit jednak laboratořím pro výrobu a distribuci radiofarmak, jednak jako zázemí pro personál. „V rámci rekonstrukce kliniky vznikne také nová recepce a přímé propojení mezi stávající místností aplikace a nově navrženou laboratoří,“ doplnil mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Adam Fritscher.

Další krok ke dvoumiliardovému pavilonu. Frekventovanou ulici v olomoucké nemocnici zavřou stavební úpravy

Odbočka k porodnicko-gynekologické klinice za vjezdem do nemocnice z ulice I.P. Pavlova se od pondělí na čtyři měsíce uzavře. Jednu z průjezdných tras areálem zdravotnického zařízení zaslepí pro auta i pěší stavební úpravy, bude zde probíhat...

Kvůli výkopovým pracím je ve Fakultní nemocnice Olomouc od začátku roku zaslepena ulice u porodnicko-gynekologické kliniky. Terénní úpravy nyní probíhají i na dalším místě v areálu, příprava na dostavbu kliniky uzavřela chodník pod budovou E, kde sídlí klinika oční a ORL.

„Vzhledem k tomu, že se přístavba nachází na trasách inženýrských sítí, je nutné vybudovat podzemní technický kanál. Nový objekt bude také vysoce náročný z hlediska chlazení. Proto vyroste také nový objekt zdroje chladu,“ popisuje vedoucí Odboru investic Fakultní nemocnice Olomouc, František Valíček s tím, že stavba byla zahájena v úterý 15. března a v následujícím týdnu bude pokračovat rozsáhlými výkopovými pracemi. „Pěší přímo na místě informujeme o obchozích trasách. Za komplikace se omlouváme, ale věříme, že dočasné, několikaměsíční potíže vyváží modernizace naší nemocnice a možnost specializované zdravotní péče,“ dodává.

Náklady na stavbu by se měly pohybovat okolo 300 milionů korun, nemocnice získala na část potřebných nákladů dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu a ze státního rozpočtu.

Klinika nukleární medicíny ve Fakultní nemocnici Olomouc se zaměřuje nejen na poskytování diagnostické zdravotní péče, ale i terapeutických úkonů na lůžkovém oddělení především u onkologických pacientů, a sice v rámci Komplexního onkologického centra (KOC), které se ve Fakultní nemocnici Olomouc nachází. Spolupracující vysoce specializovaná centra KOC působí nejen v Olomouckém kraji, ale v případě některých specifických diagnóz také v kraji Moravskoslezském, Zlínském a Jihomoravském.
Zdroj: Fakultní nemocnice Olomouc
Když hraje roli každá minuta. Transport novorozenců bude v kraji opět zajišťovat i záchranářský vrtulník

Návrat k možnosti přepravovat záchranářských vrtulníkem novorozence ve vážném zdravotním stavu se připravuje v Olomouckém kraji. Záměr může výrazně vylepšit šanci na záchranu ohrožených dětí, dosud je ve speciálním transportním inkubátoru převáží...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, Fakultní nemocnice Olomouc, investice, stavba, Klinika nukleární medicíny, Olomouc, lékařství, laboratoř, klinika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nukleární medicína v olomoucké fakultce získá nové prostory a vyšší kapacitu. Stavba už se rozběhla  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.