Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Počet uprchlíků v Olomouckém kraji klesl na pětinu. V červenci se chystá dobročinný koncert

Počet ukrajinských uprchlíků, kteří se registrují k pobytu v Olomouckém kraji, nyní klesl na pětinu původního množství. Celkem našlo v regionu zázemí zhruba 10 300 Ukrajinců, kteří uprchli před ruskou agresí. V Olomouci funguje krajské centrum pomoci v Hanáckých kasárnách, na začátku července se zde chystá dobročinný koncert.

"V prvním měsíci v březnu bylo v kraji registrováno 7200 osob, v dubnu to bylo 2600 osob a zhruba 500 lidí se registrovalo za prvních deset dní tohoto měsíce. Trend toho poklesu je stále patrný, nyní registrujeme 50 až 100 lidí denně," uvedl hejtman Josef Suchánek (PirSTAN). Společně s klesajícím počtem uprchlíků se snížil i počet pracovníků, kteří v centru pomáhají. Zatímco na začátku uprchlické vlny se zde za 24 hodin vystřídalo až 80 pracovníků, nyní je jich maximálně polovina.

Kvůli klesajícímu počtu uprchlíků už bylo koncem dubna uzavřeno šumperské regionální centrum asistenční pomoci. Celkem odbavilo kolem 2200 Ukrajinců, poslední dny provozu však jejich počet klesal na deset až 20 lidí denně. 

Centrum v Olomouci od minulého týdne omezilo provozní dobu, nyní funguje od pondělí do soboty od 8 do 16 hodin. "Další omezení momentálně neplánujeme. Pokud by se to nějak mělo změnit od června, bude se to dít po dohodě s vládou," doplnil Suchánek.

Televizní zpráva o stěhování ukrajinských Romů do Litovle zaskočila obyvatele i vedení města

Nebývalé pozdvižení vzbudila v Litovli televizní reportáž, ve které bylo jako jedno z míst pro umístění početných skupin Romů prchajících z Ukrajiny označeno právě desetitisícové město na Hané. Starosta Viktor Kohout tuto variantu odmítá.

Na začátku července bude dobročinný koncert

Centrální pomoc ukrajinským uprchlíkům je i nadále soustředěna do opuštěných Hanáckých kasáren, které spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Státu se zatím nepodařilo kasárny prodat. Bez vítěze skončila i čtvrtá elektronické aukce, která se uskutečnila na začátku března. Podle hejtmana nejsou pro pronájem žádná časová omezení, stát je podle něj v tomto velkorysý.

"Dne 4. července chystáme na nádvoří Hanáckých kasáren dobročinný koncert, který bude jednak završením celého našeho snažení, ale bude mít i charitativní podobu, protože vstupné bude použito pro potřeby Ukrajiny," dodal hejtman Suchánek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Ukrajina, uprchlíci, pokles, počet, koncert, Olomoucký kraj, uprchlík, Olomouc, Josef Suchánek, Piráti a Starostové, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet uprchlíků v Olomouckém kraji klesl na pětinu. V červenci se chystá dobročinný koncert  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.