Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pacientů s komplikacemi po covidu pomalu ubývá. Někteří však budou vyžadovat trvalou péči

Počet pacientů s komplikacemi po prodělaném covidu se v Olomouckém kraji snižuje. Do specializovaných postcovidových center v prostějovské a olomoucké Fakultní nemocnici však stále přichází několik pacientů denně. Někteří z nich budou potřebovat dlouhodobou nebo trvalou péči.

"Do postcovidového centra v prostějovské nemocnici stále přicházejí pacienti. Skladba je různorodá od mladých lidí, sportovců až po pacienty polymorbidní  v důchodovém věku. Někteří pacienti budou potřebovat dlouhodobou nebo trvalou péči," potvrdil mluvčí Nemocnice AGEL Prostějov Adam Knesl.

Mezi nejčastější obtíže po prodělaném covidu patří ponámahová dušnost, dlouhodobý kašel, slabost, únava a nevýkonnost. V závažných případech může dojít k postižení plicní tkáně po těžkých zánětech plic, výjimečně i s tvorbou vaziva místo normální plicní tkáně či ke zvýšené stažlivost průdušek připomínající astma.

Podle Knesla byla největší vlna pacientů, které trápily postcovidové komplikace, v období varianty delta, kdy se objevovaly časté problémy kvůli těžkým zápalům plic.

"V letních měsících je výskyt onemocnění výrazně nižší, co bude na podzim, nikdo netuší, zcela jistě nemocných přibude, ale nejsme schopni předvídat průběh. Postcovidové centrum v prostějovské nemocnici bude zatím nadále fungovat. Délku provozu uvidíme podle situace v podzimních a zimních měsících," dodal Knesl.

Před létem roste zájem o očkování proti covidu. Fakultní nemocnice rozšíří provoz svého centra

Kvůli zvýšenému zájmu o očkování proti covidu rozšíří Fakultní nemocnice Olomouc provozní doby svého očkovacího centra. V posledních dnech přichází asi o polovinu více lidí než dřív. V Olomouckém kraji již některou z dávek dostalo přes 915 tisíc...

Také v olomoucké Fakultní nemocnici bude postcovidové centrum dál v provozu. "Průběžně se zde léčí řádově stovky pacientů s komplikacemi po tomto onemocnění. Počet nových pacientů se postupně snižuje, v současné době jsou to jednotky nových pacientů denně," potvrdil mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher. Uzavření centra podle něho v plánu v nejbližší době není.

Léčba postcovidových komplikací je různorodá. Na dušnost a kašel lékaři předepisují v případě větších postižení inhalační kortikoidy, u těžkých postižení systémové kortikoidy ve formě tablet nebo jiné cílené léky. Nesmírně důležitá je podle lékařů správná životospráva, dechová rehabilitace a pozitivní přístup k životu.

V olomouckém kraji v současné době přibývají řádově jednotky pacientů s covidem denně. Podle údajů ministerstva zdravotnictví byli například o víkendu dva noví pacienti s covidem, v pondělí 28 a v úterý a ve středu jich bylo deset a třináct.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky covid, komplikace, léčba, centrum, nemocnice, koronavirus, Olomouc, Prorostějov, pacient, COVID-19, Olomoucký kraj, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacientů s komplikacemi po covidu pomalu ubývá. Někteří však budou vyžadovat trvalou péči  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.