Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Prostějovské ARO dnes slaví čtyřicáté narozeniny. Léčilo přes 35 tisíc pacientů

Čtyřicáté narozeniny dnes slaví ARO v prostějovské nemocnici. Když v roce 1982 v areálu staré nemocnice vzniklo, šlo o oddělení s pěti lůžky. Za čtyři dekády oddělení ztrojnásobilo svůj zdravotnický personál, přestěhovalo se do nových prostor a léčilo přes 35 tisíc pacientů.

"První ARO bylo oddělení s pěti lůžky pro pacienty v ohrožení života včetně dětských pacientů pro celý okres Prostějov. Krátce po otevření se k němu přidružilo i stanoviště Záchranné služby," popisuje začátky současný primář ARO Nemocnice AGEL Prostějov Daniel Šperka.

Tehdy zde pod vedením prvního primáře Jiřího Štolpy pracovalo sedm lékařů, třináct sester a dva řidiči. Dnes na oddělení pracuje 17 lékařů, 52 sester a sedm sanitářů. V medicíně se také mnohé změnilo. "Medicína jde mílovými kroky kupředu. Stavy, které se dříve jevily jako již neřešitelné, umíme pomocí moderních léčiv, přístrojů a vyšetření adekvátně diagnostikovat a vyléčit. Pacienti jsou schopni se dostat zpět do svého normálního plnohodnotného života,“ vysvětlil Šperka.

V roce 2003 se ARO přestěhovalo do nové nemocnice a Záchranná služba se oddělila jako samostatný subjekt. "Rozšířil se počet operačních sálů, nyní pravidelně poskytujeme anesteziologickou péči na šesti operačních sálech s počtem nad pět tisíc anestezií za rok. Zajišťujeme péči na specializovaném šestilůžkovém oddělení pro pacienty v kritických stavech a dvou jednotkách intenzivní péče o kapacitě deset lůžek, kde jsou zejména pacienti po velkých operačních výkonech," vyjmenoval primář.

Poděkování a přání konce pandemie. V prostějovské nemocnici se rozsvítilo symbolické srdce

O více než čtyři tisíce covid pozitivních pacientů pečovali zdravotníci během uplynulých dvou let v nemocnicích skupiny AGEL v Prostějově, Přerově a Šternberku. Jako poděkování a symbolický konec pandemie se na jedné z budov prostějovské...

Zdravotníci přiznávají, že zatím nejtěžší v jejich kariéře bylo období covidu. "Celkem bylo na našich lůžkách hospitalizováno 219 covid pozitivních kriticky nemocných. Zpočátku jsme měli největší strach z neznámého, protože chyběly poznatky o možnostech léčby a její úspěšnosti. Bylo také potřeba kompletně přeorganizovat péči, hygienicko-epidemiologický režim a zejména posílit a nahrazovat nemocný personál," uvedl Šperka.

Nezapomene například na třiapadesátiletého muže, který na ARO přišel s těžkým zápalem plic, kde byla původcem Legionella. Měl těžké multiorgánové selhání a zdravotníci museli nahrazovat všechny jeho základní životní funkce. "Jeho stav už byl na hranici života a smrti. Pacient nás dodnes chodí navštěvovat a žije plnohodnotný život," prozradil primář.

V současné době prostějovské ARO ošetří 1300 pacientů na lůžkách ročně. "Za celou dobu fungování našeho oddělení mohlo být odhadem léčeno zhruba 35 tisíc pacientů a podáno 150 tisíc anestezií," dodal v tiskové zprávě primář.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Agel

Štítky ARO, výročí, 40 let, historie, nemocnice, Prostějov, pacient, zdravotnický pracovník, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Agel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovské ARO dnes slaví čtyřicáté narozeniny. Léčilo přes 35 tisíc pacientů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.