Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Přerovské nemocnici chybí dárci krve. Přes léto chce dohnat část odložených operací

V průběhu prázdnin řeší zdravotníci nejen v přerovské nemocnici klesající zájem o darování krve. Lidé odjíždějí na dovolené a po návratu z některých lokalit pak nemohou i více než měsíc životodárnou tekutinu darovat. Hematologicko-transfúzní oddělení nemocnice Přerov by ocenilo pomoc zejména od dárců s Rh negativním faktorem. Přes léto chce zdravotnické zařízení také dohánět odložené operace.

V době letních prázdnin roste počet úrazů i nehod, kdy je potřeba pacientovi poskytnou krevní transfúzi. Naopak počet dárců v letním období klesá a to především z důvodu letních dovolených v zahraničí. „Lidé často jezdí na dovolené do oblíbených lokalit, jako je například severní Afrika nebo Turecko, kdy po příjezdu nemohou měsíc krev darovat. U mimoevropských destinací bývá tato doba ještě delší, a pak máme dárce vyblokované. Často se také stává, že lidé, kteří zůstávají v zaměstnání, pracují i za ty, kteří jsou na dovolené a zaměstnavatelé je na darování krve nepouští,“ popisuje situaci Štefan Repovský, primář hematologicko-transfuzního oddělení a náměstek pro léčebně preventivní péči Nemocnice AGEL Přerov.

Z výletu na urgent. Jesenická nemocnice řešila za první týden prázdnin dvě stě úrazů

Ani letošnímu začátku prázdnin se oblasti Jeseníků nevyhnul velký zájem turistů, se kterým souvisí ale také nárůst práce pro zdravotníky například na chirurgicko-traumatologické pohotovosti. V ambulanci jesenické nemocnice ošetřili v úvodním...

Letošní léto bude podle mluvčího skupiny AGEL Adama Knesla pro hematologicko-transfúzní oddělení o něco náročnější než v uplynulých letech. Nejen přerovská nemocnice bude během léta dohánět operativu, která musela být odložena během covidu. „U nás v nemocnici je situace ještě specifická tím, že jsme rekonstruovali operační sály, ve kterých se naplno operuje od dubna, a proto potřeba krve během léta pro nás bude daleko vyšší než v uplynulých letech,“ říká primář Štefan Repovský.

Bezpříspěvkovými dárci krve se mohou stát zdraví lidé ve věku od 18 do 65 let a s tělesnou hmotnostínad 50 kg. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém místě. Frekvence ročních oděrů činí maximálně 4 u žen a 5 u mužů. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat. Nemocnice pravidelně aktualizuje své internetové stránky a sociální sítě, kde se lidé dozvědí aktuální informace dárcovství včetně aktuálně nedostatkové krevní skupiny.
Zdroj: Nemocnice AGEL Přerov

Nemocnice AGEL Přerov má v současné době v evidenci 2 300 aktivních dárců. Úbytek dárců se oproti době před covidem pohybuje kolem 10 až 15 procent. „Přerovskou nemocnici trápí také malé množství prvodárců. Měsíčně se k prvnímu odběru přihlásí 4 až 6 nových dárců, což je zhruba o polovinu méně než v době před pandemií,” doplňuje Knesl.

VIDEO: Klip představuje stavbu moderní interny ve Šternberku v několika minutách

Zbrusu nový pavilon interny začne sloužit pacientům ve šternberské nemocnici. Budova má moderní ambulantní prostory, pokoje hotelového typu, ve kterých nechybí klimatizace, vlastní sociální zázemí a designově řešený interiér. Interna přišla na...

Dalším problémem, které řeší téměř každé hematologicko-transfúzní oddělení, je nedostatek všech krevních skupin. „Obecně jsou nedostatkové Rh skupiny, tedy O - a A -, ale obecně rádi uvítáme každého dárce s Rh negativním faktorem,“ zmiňuje v tiskové zprávě primář Repovský.

Přestože obecně chybí krevní zásoby a příchod nových dárců, Nemocnice AGEL Přerov se nikdy nedostala do situace, kdy by musela odložit operativu. „S takovou situací si dokážeme poradit a to i díky tomu, že výborně funguje spolupráce nejen mezi jednotlivými nemocnicemi v rámci Skupiny AGEL, Transfuzní službou AGEL, ale i olomouckou nemocnicí, a když je to nutné, tak i s nemocnicemi ve Zlínském kraji. Zatím nenastala situace, bychom nemohli pacienta operovat, protože nebyla krev,“ ujišťuje primář Repovský a doufá, že situace se brzy obrátí k lepšímu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Darování krve, dárce, krev, zdraví, nemocnice, Přerov, Olomoucký kraj, léto, Agel, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Turecko, Severní Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovské nemocnici chybí dárci krve. Přes léto chce dohnat část odložených operací  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.