Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vzhůru do šapitó! Ve FN Olomouc odstartoval Cirkus Paciento

PR článek

Organizace Zdravotní klaun již více než 10 let pořádá program Cirkus Paciento, která má za úkol zpestřit dlouhé letní dny dlouhodobě nemocným dětským pacientům. Ti se během týdne s klauny učí nejrůznější cirkusové a kouzelnické dovednosti. Završením tréninků je závěrečné páteční vystoupení, při kterém každý malý pacient doslova okouzlí publikum. Letošní cirkusovou sezónu Zdravotní klaun zahájil ve FN Olomouc, kde se sešlo mnoho talentů z oddělení dětské onkologie. 

„Prostřednictvím Cirkusu Paciento se děti přenesou do zcela jiného světa. Světa akrobacie, kouzel, překvapení, a hlavně také smíchu. Díky této akci je dětská pozornost odvedena od nemocničního prostředí, kde je jinak nečeká žádný zajímavý program. Zdravotní klauni jím pomáhají ulehčit jejich situaci a děti si tak můžou užít prázdniny, i když je tráví v nemocnici,“ uvedla Klára Palečková, klaunská koordinátorka. 

První závěrečné vystoupení si užili diváci v šapitó ve venkovních prostorách FN Olomouc. Své nově nabyté dovednosti představilo celkem 13 dětí, některé v doprovodu svých sourozenců. Jednalo se o děti z onkologického oddělení ve věku od 8 do 12 let. Po celou dobu se ozýval radostný smích a každý vystupující si na konci svého představení mohl užít potlesk od svých fanoušků.

Na akci se podílela organizace Šance Olomouc, o.p.s., která se dlouhodobě věnuje dětským onkologickým pacientům. „Na dětech bylo vidět, že si celý týden bezvadně užily. Jako kdyby z nich tréma úplně opadla a staly se z nich hvězdy dne. Smích a zábava na dětské oddělení jistě patří a my si moc ceníme práce, kterou Zdravotní klaun odvádí nejen během týdne Cirkus Paciento, ale i při Klauniádách nebo programu Ambulance. I pro nás je příchod klaunů vždy příjemným a pokaždé novým zážitkem,“ říká za Šanci Olomouc Michaela Hradilová, koordinátorka projektů pro pacienty.

Co je Cirkus Paciento? 

Cirkus Paciento je program určený pro dětské pacienty, kteří dlouhodobě tráví svůj čas v nemocničním prostředí. Celý týden za nimi klauni chodí a učí je řadu cirkusových dovedností. Hlavním cílem Zdravotního klauna je vytrhnout děti z jejich každodenního stereotypu a vrátit jim opět elán do aktivního života. Děti na konci týdne předvádí svému publiku, jaký cirkusový kousek se naučily zrovna ony.  

Zdravotní klaun
Zdravotní klaun je dobročinná organizace, která od roku 2001 pomáhá zejména dětským, ale i geriatrickým pacientům procházet procesem léčby s úsměvem. Posláním Zdravotního klauna je přinášet radost, dobrou náladu, a především naději na místa, kde se jich příliš nedostává. Jedná se především o dětské nemocniční pokoje, specializované ambulance, domácnosti pečující o těžce nemocné děti a další zdravotnická zařízení pro děti. V České republice působí 93 profesionálních Zdravotních klaunů, kteří pravidelně navštěvují 63 nemocnic, 10 domovů pro seniory a 1 hospic. Kromě programů zaměřených na děti a seniory Zdravotní klaun také pravidelně školí personál a studenty lékařských fakult. 
www.zdravotniklaun.cz 
https://www.facebook.com/zdravotniklaun/ 
https://www.instagram.com/zdravotniklaun/ 
https://www.youtube.com/user/Zdravotniklaunvideo

Ohodnoť článek

Štítky cirkus paciento, Fakultní nemocnice, Olomouc, pacient, Fakultní nemocnice Olomouc, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzhůru do šapitó! Ve FN Olomouc odstartoval Cirkus Paciento  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.