Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

O prázdninách roste počet dětských úrazů. Co dělat při zmijím uštknutí?

Pády z prolézaček i úrazy na trampolínách či ve vodě. Zhruba o třicet procent více dětí ošetří v průběhu prázdnin zdravotníci šternberské nemocnice ve srovnání s dalšími měsíci. V letním období nejen děti zkouší nové aktivity, u kterých ne vždy odhadnou své možnosti.

„Nejčastěji během letních měsíců řešíme zlomeniny končetin, úrazy hlavy, různé zhmožděniny a tržné rány, ale také popáleniny nebo otravy,“ vyjmenovává Štěpán Malec, primář dětského oddělení Nemocnice AGEL Šternberk.

Rodiny s dětmi bývají častěji venku a věnují se sportování a dalším aktivitám, různorodé hry a kratochvíle pak zkoušejí děti i například na táborech. „Okolnosti bývají různé, u malých dětí jsou časté pády z prolézaček, na hřištích, ale třeba i v interiérech. U starších dětí jsou velkým problémem trampolíny, časté jsou také pády z kola a různá zranění při sportech,“ doplňuje v tiskové zprávě primář Malec.

Dehydratace jako riziko nejen pro nejmenší a seniory. Žízeň může varovat pozdě

Až život ohrožující stav může znamenat silná dehydratace, která hrozí nejen v aktuálním žhavém počasí. Nedostatek tělesné vody je nebezpečný zejména pro nejmenší děti a seniory. Průběžné doplňování tekutin by si ale měl pohlídat každý, i když...

Samozřejmostí by proto podle primáře mělo být nošení ochranných pomůcek při sportech, ať už jsou to rukavice, brýle, helma či chrániče. Zároveň je vhodné nepřeceňovat síly dětí a nové aktivity je učit postupně. „Pokud už ke zranění přeci jen dojde, je na místě vyhledat odbornou pomoc – v případě zlomenin a tržných ran na chirurgické ambulanci, v ostatních případech na pediatrii,“ doplňuje mluvčí skupiny AGEL Adam Knesl.

Samostatnou kapitolou letních zdravotních komplikací jsou pak úrazy ve vodě a tonutí. „Děti by měly při vodních sportech mít vždy záchrannou vestu a při plavání by měly být pod bedlivým dohledem dospělých. I dítě, které plavat umí, se může například vylekat, zpanikařit, a začít se topit. Malé děti je pak potřeba hlídat bedlivě kdykoliv, kdy je vodní plocha v dosahu – ať už jde o jezero, nebo malý domácí bazének. Stačí chvilka nepozornosti a dítě se v tichosti a bez povšimnutí může začít topit,“ varuje  primář Malec s tím, že následky delšího tonutí bývají již nevratné a mnohdy mohou končit i ztrátou života.

Méně obvyklou, nicméně nijak vyloučenou situací pak v létě může být i střet se zmijí, jejíž jed může být zejména pro dítě i smrtelně ohrožující. „Pokud by dítě uštkla zmije, je potřeba znehybnit postiženou končetinu a co nejdříve přijet do nemocnice. Nedoporučuji žádné zaškrcování, rozřezávání rány, vyplachování ani vysávání jedu. Vhodnější je dítě uklidnit a vyhledat odbornou pomoc,“ radí závěrem primář šternberského dětského oddělení.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice AGEL Šternberk

Štítky Zdraví, úraz, léto, prázdniny, děti, sport, voda, koupání, nemocnice, Nemocnice AGEL Šternberk, Šternberk, Agel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O prázdninách roste počet dětských úrazů. Co dělat při zmijím uštknutí?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.