Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Dehydratace jako riziko nejen pro nejmenší a seniory. Žízeň může varovat pozdě

Až život ohrožující stav může znamenat silná dehydratace, která hrozí nejen v aktuálním žhavém počasí. Nedostatek tělesné vody je nebezpečný zejména pro nejmenší děti a seniory. Průběžné doplňování tekutin by si ale měl pohlídat každý, i když zrovna nemá pocit žízně.

Podcenění tropického počasí může způsobit řadu zdravotních problémů. Komplikací, se kterou mohou lidé v některých případech skončit i v péči zdravotníků, je dehydratace. „To znamená pokles tělesné vody v organismu pod určitou mez, což vede k různému stupni porušení vnitřního prostředí. Příčina je jednak v nedostatečném příjmu tekutin z různých důvodů, a jednak také v přílišných ztrátách tekutin nebo v kombinaci obojího. V letních měsících se obáváme zejména neadekvátního sníženého příjmu tekutin v horku,“ objasňuje v tiskové zprávě Miloslav Špaček, primář interního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Jaký nápoj nejčastěji v létě pijete?

Celkem hlasovalo25 čtenářů

Postupně se dehydratace projevuje pocitem žízně, sucha v ústech, bolestí hlavy, únavou, poklesem tvorby moče nebo i teplotou či nevolností. Výraznější a dlouhodobá dehydratace pak s sebou přináší svalové křeče, pokles krevního tlaku i ztrátu vědomí nebo zmatenost. „V nejhorším případě dochází k rozvoji dehydratačního šoku, kdy je osoba bezprostředně ohrožena smrtí ze selhání oběhu,“ varuje primář Špaček.

Z výletu na urgent. Jesenická nemocnice řešila za první týden prázdnin dvě stě úrazů

Ani letošnímu začátku prázdnin se oblasti Jeseníků nevyhnul velký zájem turistů, se kterým souvisí ale také nárůst práce pro zdravotníky například na chirurgicko-traumatologické pohotovosti. V ambulanci jesenické nemocnice ošetřili v úvodním...

Nejrizikovější skupinou jsou přitom v případě dehydratace kojenci a novorozenci. Nejmenší děti mají vyšší podíl vody v organismu a velmi citlivě reagují na nedostatečný příjem tekutin. Další ohroženou skupinou jsou pak podle primáře senioři, kteří mají snížený pocit žízně, sníženou koncentrační schopnost ledvin a obvykle i mnohá další přidružená onemocnění. Senioři navíc často užívají léky k odvodnění, které situaci ještě zhoršují. Chronicky nemocní lidé s obtížemi srdce nebo ledvin by se měli horku co nejvíce vyhýbat a konzultovat režim s lékařem.

Základním principem pro tropické dny je pravidelné doplňování tekutin a nespoléhání se na pocit žízně. „Ideální je čistá voda, minerálky nebo slabý čaj popíjený průběžně během dne. Iontové nápoje jsou vhodné spíše pro mimořádné fyzické výkony,“ radí primář z prostějovské interny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Zdraví, životospráva, pití, nápoj, žízeň, dehydratace, lékař, Prostějov, Olomoucký kraj, tekutina, AGEL Středomoravská nemocniční a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dehydratace jako riziko nejen pro nejmenší a seniory. Žízeň může varovat pozdě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.