Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Fakultní nemocnice má nedostatek krve. V létě je více úrazů a méně dárců

Fakultní nemocnice v Olomouci má nedostatek krve. Situace je podobná každé léto, kdy přibývá úrazů a naopak ubývá dárců, protože je období dovolených. Například operace zatím lékaři omezovat nemusí, prosí však dárce, aby přišli pomoci.

Lékaři v nemocnici Jeseník nově provádí nanoartroskopii. Urychlí se tak léčba kloubů

Specialisté v nemocnici AGEL Jeseník nově provádí nanoskopii kloubů v lokální anestezii. Tato metoda se dá využít u pacientů k šetrné a rychlé diagnostice nejen kolenních kloubů.

"Jedná se o klasický letní problém, sezónní záležitost, kdy z různých důvodů nastává pokles zásob krve na transfuzním oddělení. Na jedné straně je po krvi vyšší poptávka, protože v létě je obvykle více úrazů, na druhé straně máme nižší příjem krve, protože dárci jsou na dovolených nebo navštívili určité země, kdy pak krev nemohou darovat," vysvětlil mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

Nemocnice podle něho v současné době potřebuje doplnit krev všech skupin, nejvíce ovšem chybí skupiny AB+ a B+.

"Zásoby jsou sice nižší, ale neohrožuje to péči o naše pacienty, že by se kvůli tomu musely omezovat například operace. Každopádně budeme velmi rádi za každého dárce, který se přihlásí a přijde pomoci, ať už to bude prvodráce nebo pravidelný dárce krve," vyzval mluvčí nemocnice.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto sanaplasma

Štítky krev, nedostatek, transfúzní stanice, dárci, Fakultní nemocnice, Olomouc, léto, nemocnice, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice má nedostatek krve. V létě je více úrazů a méně dárců  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.