Hygienici z Olomouckého kraje se zaměřili na namátkové zmapování obsahu soli v jídlech servírovaných ve stravovacích zařízeních v regionu. Doporučenému limitu Světové zdravotnické organizace nevyhověl ani jeden z takřka padesáti testovaných pokrmů. Nejvyšší hodnotu zjistili u polévky a špaget s pestem z přerovské závodní jídelny.
S doporučenými hodnotami denního příjmu pěti až šesti gramů kuchyňské soli porovnávali obsah této látky krajští hygienici v průběhu měsíce května. Výsledky analýzy ukázaly, že všech 44 vzorových obědů překročilo množství doporučované Světovou zdravotnickou organizací či Nařízením Evropského parlamentu a Rady z roku 2011.
„Provedli jsme celkem 24 namátkových kontrol v provozovnách stravovacích služeb – 16 kontrol v závodních kuchyních, 6 kontrol v restauracích, 1 kontrolu ve stravovacím provozu nemocnice a 1 kontrolu ve stravovacím provozu u poskytovatele lázeňské péče, a to napříč Olomouckým krajem. Odebráno bylo celkem 44 vzorků porcí obědů, tedy polévky a hlavního chodu. 28 vzorků bylo odebráno v závodních kuchyních, 12 vzorků v restauracích, 2 vzorky v nemocnici a 2 vzorky u poskytovatele lázeňské péče,“ popsala mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná.
Pondělí, 19. září 2022, 17:21
Vážné úrazy uživatelů koloběžek a elektrokoloběžek řeší v první fázi záchranáři ze sanitek, horská služba či dokonce posádka letecké záchranné služby, poté se pacienti dostávají do péče zdravotníků v nemocnicích. Před nebezpečím varují také...
Za předpokladu, že oběd tvoří asi třicet procent denního příjmu, odpovídá tomuto jídlu přepočtená hodnota okolo 1,5 gramu soli. Nejvíce soli obsahovalo menu v přerovské závodní jídelně, kde u špaget s pestem a vývaru zjistili hygienici přítomnost 14,8 gramů NaCl. U dalších pěti obědů napříč různými typy provozoven překročil obsah soli hranici deseti gramů. „Nejčastěji se hodnota množství soli v pokrmech pohybovala kolem sedmi gramů. Nejpříznivější situace byla zaznamenána v okrese Prostějov, kde se v závodních kuchyních pohybovala hodnota množství soli kolem čtyř gramů. V okrese Prostějov bylo zaznamenáno také nejnižší množství soli v menu ze závodní kuchyně – 3,14 gramů a to u menu polévka ragú a rumunské vepřové žebírko s těstovinami,“ upřesnila mluvčí Koutná.
Podle provozovatelů jídelen a restaurací se pracovníci množstvím soli v pokrmech zabývají, problémem je při snaze snížit obsah soli její výrazná přítomnost už ve vstupních surovinách. „Odborné světové studie uvádějí, že vstupní suroviny ovlivňují až procent výsledného množství soli v hotovém pokrmu. Provozovatelé uvedli, že nezaznamenali žádné stížnosti ze strany strávníků na přílišnou slanost servírovaných jídel,“ podotkla mluvčí hygieniků.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.