Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Prostějovská nemocnice bude zítra v rámci dne diabetu měřit hladinu cukru v krvi nebo tlak. Nabídne i prevenci

Zdarma si nechat změřit hladinu cukru v krvi nebo tlak, poradit se o správném stravování nebo třeba o konopné kosmetice mohou všichni lidé, kteří v pondělí přijdou do prostějovské nemocnice. Ta u příležitosti Světového dne diabetu pořádá po celé dopoledne osvětovou preventivní akci. Podobnou akci pořádá i šumperská nemocnice.

Skrytý nedostatek vitaminu D oslabuje imunitu. Lidé často vůbec nechodí na slunce, říká lékařka

Jedním ze skrytých projevů prospěšnosti pobytu na slunci je vitamin D, který získávají lidé především ze slunečního záření. Život v interiéru ale může způsobit výrazný nedostatek důležité látky, která přispívá k ochraně organismu před infekcemi a...

"Cukrovka je plíživý nepřítel, který nebolí a zpočátku probíhá zcela bezpříznakově. Mnohdy se na onemocnění přijde náhodně při preventivních prohlídkách u praktického lékaře. Pokud lidé preventivní vyšetření podceňují a na kontroly nechodí, přichází tato diagnóza s již rozvinutými příznaky nadměrné žízně, močení, hubnutí, zhoršení zraku, ztráty energie, nechutenství a někdy i s kolapsovým stavem," popisuje edukační sestra centra pro diabetiky Nemocnice AGEL Prostějov Lenka Prokopová. S nástupem pandemie covid-19 a lockdowny, které změnily životní styl značné části populace, se počet nově zjištěných diabetiků zvyšuje.

V České republice je v současné době více než miliony pacientů s cukrovkou a další tisíce, kteří o svém onemocnění ještě neví. Hlavními příčinami jsou nezdravá strava, málo spánku či pohybu, stres a kouření.

"Již dávno nejde o nemoc stáří. Do rizikové skupiny patří nejen lidé nad 40 let, ale i děti školního věku. Změnou stravovacích návyků, nedostatkem pohybu a přítomností nadváhy a obezity se u dětí stále častěji rozvíjí i diabetes druhého typu,“ varuje Prokopová.

U příležitosti Světového dne diabetu, který připadá na pondělí 14. listopadu, pořádá prostějovská nemocnice osvětovou akci, která proběhne od 7 do 13 hodin v přízemí polikliniky. Akce je zaměřená na příznaky, včasné zachycení nemoci, ale hlavně na prevenci.

"Veřejnosti nabídneme zdarma měření hladiny cukru v krvi, na které je vhodné přijít na lačno, dále měření tlaku krve, konzultaci správného stravování, prezentaci vhodných sladidel a konopné kosmetiky nebo třeba měření správného postavení nohou," uvedla Prokopová.

Vyšetření hladiny krevního cukru v pondělí pořádá i nemocnice v Šumperku v diabetologické ambulanci v přízemí pavilonu R od 14 do 17 hodin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Agel

Štítky měření, hladina, cukr, krev, tlak, stravování, konzultace, den diabetu, nemocnice, Agel, Prostějov, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., nemoc, Nemocnice Šumperk, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovská nemocnice bude zítra v rámci dne diabetu měřit hladinu cukru v krvi nebo tlak. Nabídne i prevenci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.