Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Pozor na oči, varují lékaři. Časté jsou poranění od jehličí na stromečku nebo od zábavní pyrotechniky

Lékaři každoročně v období Vánoc a konce roku ošetřují řadu pacientů, kteří si poranili oko. Nejčastější jsou mechanická poranění očí od vánočních dekorací nebo jehličí. Jsou i případy poškození zraku od intenzivního svátečního osvětlení a samozřejmě od zábavní pyrotechniky.

"Poměrně časté jsou během vánočního období poranění oka o jehličí na stromečku, případně od jiné zimní dekorace. Jsou to prvky, které běžně doma nemáme, a tak na ně při pohybu nejsme úplně zvyklí. Pak už stačí jen nějaká nepozornost, rychlý nepromyšlený pohyb, a úraz oka je na světě," varuje primářka očního oddělení Nemocnice AGEL Přerov Monika Daňková. Poranění oka ostrým předmětem může vést k zánětu rohovky, což později představuje nepříjemný dlouhodobý problém.

Při jakémkoliv poranění oka primářka doporučuje rychle použít sterilizující oční kapky a vyhledat lékaře. Jakékoliv předměty zapíchnuté v oku by lidé měli nechat tak. Platí to pro jehličí z vánočního stromku nebo třeba pro střepy z rozbitých vánočních baněk.

Nebezpečné mohou být i vánoční světelné dekorace. "Intenzivní nebo blikající světlo může oči dráždit, což se projeví pálením a začervenáním," uvedla. V podobných případech rozhodně platí pořekadlo Všeho s mírou.

K prvnímu požáru letošního roku vyjížděli hasiči v Olomouckém kraji osm minut po půlnoci ve Šternberku, kde začaly hořet papírové krabice od zábavní pyrotechniky. Během Silvestra a na Nový rok ráno měli zatím hasiči 31 výjezdů. Většinou šlo o...

Častou hrozbou je pak zábavní pyrotechnika, ale také například prskavky. Vyskytl se i případ, kdy si muž vážně poranil oko vystřeleným špuntem od šampaňského. Pokud jde o pyrotechniku, lidé by měli pečlivě dodržovat veškeré bezpečnostních pokyny a bezpečnou vzdálenost. "Pokud střelný prach zasáhne oko nebo do něj dokonce z blízka vystřelí, může to mít fatální následky, nevyjímaje ztrátu zraku nebo celého oka," důrazně varuje v tiskové zprávě primářka.

Drobná poranění očí tvoří podle statistik až 10 procent všech případů, které oční lékaři ošetřují.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AGEL

Štítky oči, poranění, Vánoce, jehličí, pyrotechnika, varování, lékaři, AGEL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na oči, varují lékaři. Časté jsou poranění od jehličí na stromečku nebo od zábavní pyrotechniky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.