Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Už osm minut po půlnoci měli hasiči ve Šternberku první požár pyrotechniky. Jinak nebylo nic mimořádného

, aktualizováno 1. ledna 2022, 12:19

K prvnímu požáru letošního roku vyjížděli hasiči v Olomouckém kraji osm minut po půlnoci ve Šternberku, kde začaly hořet papírové krabice od zábavní pyrotechniky. Během Silvestra a na Nový rok ráno měli zatím hasiči 31 výjezdů. Většinou šlo o požáry kontejnerů či popelnic nebo technické pomoci. Nový rok nebyl nijak mimořádný i z pohledu lékařů a policie.

"První výjezd roku 2022 byl na linku 112 tísňového volání oznámen v 00:08, a to požár papírových krabic od zábavní pyrotechniky. V aktuálním součtu mají hasiči v Olomouckém kraji na kontě již 9 výjezdů," oznámil dnes ráno mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák

Většinou šlo o požáry kontejnerů nebo popelnic. Hasiči také odklízeli spadlý strom nebo ve spolupráci s policií otevírali zabouchnutý byt. "Za zmínku stojí zahoření pergoly krátce před 23. hodinou v obci Doloplazy nebo zahoření elektroinstalace v Olomouci, místní části Neředín," dodal mluvčí.

Kromě toho hasiči v Olomouckém kraji na Silvestra a Nový rok ráno likvidovali požáry různého odpadu, krabic nebo větví. V Šumperku hořel kontejner.

"Hasiči v Zábřehu pomáhali v transportu pacienta, a to v průběhu dne hned dvakrát, pomáhali při dopravní nehodě bez zranění a asistovali u osoby ve vodě, kdy se však nejednalo o tonoucí osobu. Tečkou byl i zásah hodinu po půlnoci na nádraží v Přerově, kdy drážní jednotka hasičů v jednom z vagonů probudila spícího, necestujícího pasažéra," popsal mluvčí hasičů.

Hasiči měli v Olomouckém kraji pestrý rok. Krokodýl, panda, pes, kůň či socha světce

Krokodýl, panda, pes, kůň, automobil v potoce, zraněná turistka na vrcholu skály nebo bronzová socha světce na spadnutí, s tím vší se v letošním roce setkali hasiči v Olomouckém kraji. Kuriózních zásahů měli spousty.

Kvůli pyrotechnice nebyly žádné závažné úrazy

Záchranáři podle své mluvčí Lucie Mikiskové v celém Olomouckém kraji řešili v souvislosti s použitím pyrotechniky tři události. "Šlo o popáleniny, poranění prstu, v jednom případě o zasažení očí, nešlo však o nic závažného," uvedla mluvčí.

Policie v Olomouckém kraji evidovala poslední loňský den 156 událostí. Od půlnoci do dnešního rána jich bylo dalších 103. Šlo především o rušení nočního klidu, ale i sváry v občanském soužití, jako byly neshody v rodině, mezi sousedy i kamarády. "Významnou roli v tom hrál alkohol," uvedla mluvčí policie Petra Vaňharová.

Policejní hlídky řešily v terénu i nevhodné použití pyrotechniky, kvůli němuž například hořely kontejnery či popelnice. Po 22. hodině v centru Přerova pyrotechnika poškodila mobilní toaletu, škoda byla vyčíslena na 20 tisíc korun.

"Neznámí pachatelé vhodili do mobilní toalety umístěné v Přerově v ulici Čechova zapálený předmět, který následně explodoval a toaletu roztříštil na několik kusů. Na místě zůstal pouze podkladový základ se dvěma opěrnými sloupy. Navíc došlo k poškození vedle stojící plechové unimobuňky," potvrdila mluvčí. 

Vandalům hrozí až rok za mřížemi.

Mladík přežil hrůzostrašnou nehodu. Poděkoval za to šternberským hasičům a přinesl jim čokoládový dort

Za záchranu svého života přišel šternberským hasičům poděkovat mladík, který díky nim přežil hrůzostrašnou nehodu z letošního června u Lipiny na Olomoucku. Škodovka zde v noci v plné rychlosti vletěla pod zaparkovaný kamion. Řidič nepřežil, v...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor

Štítky hasiči, silvestr, nový rok, pyrotechnika, požáry, Olomoucký kraj, požár, Šternberk, Přerov, Olomouc, Doloplazy, Neředín

Už osm minut po půlnoci měli hasiči ve Šternberku první požár pyrotechniky. Jinak nebylo nic mimořádného  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.