Počasí dnes8 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Poník Kulička přišel do olomoucké Fakultní nemocnice potěšit těžce zraněného chovatele koní

Těžce zraněného pacienta, který se celý život věnoval koňům, ale po úrazu leží už více jak 200 dní v olomoucké Fakultní nemocnici, přišel nedávno přímo na jeho pokoj navštívit poník Kulička. Terapii s různými druhy zvířat praktikuje nemocnice již od roku 2018.

Mini poník Kulička přišel do nemocnice navštívit pacienta Petra, který byl koňařem tělem i duší. Chovatelství vystudoval a ve stájích trávil veškerý svůj čas. Životní sen mu však zničila chvilka nepozornosti a těžký úraz. Na oddělení následné intenzivní péče a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče již leží více jak 200 dnů. Několika měsíců byl dokonce v kómatu, jeho stav se začal zlepšovat až v průběhu loňského listopadu.

Lékaři a sestry nevylučují, že svůj vliv mohly mít návštěvy psů v rámci canisterapie.

"Vím, že Petrovi pomohla canisterapie. Vzhledem k tomu, že miluje koně, mě napadlo zkusit také poníka a zavolat do dobrovolnického centra, jestli by byla návštěva vůbec možná. A byla. Uvidíme, jak se bude Peťův stav po kontaktu s Kuličkou vyvíjet," doufá staniční sestra oddělení Hana Jahodová. Petr měl z návštěvy poníka obrovskou radost, dokonce ho na chvíli provedl po chodbě a nakrmil jablky.

Fakultní nemocnice pomůže rodinám nejmenších dětí s vážnými chorobami. Otevřela Centrum provázení

Rodinám dětských pacientů s těžkými zdravotními postiženími, vzácnými chorobami nebo s nízkou porodní hmotností nabízí pomoc Centrum provázení, které otevřela Fakultní nemocnice Olomouc. Služba zahrnuje například plánování péče či rady při nákupu...

Poník Kulička přitom prostředí olomoucké Fakultní nemocnice dobře zná. Před nedávnem ve spolupráci s dobrovolnickým centrem navštívil také jiného pacienta z onkologické kliniky.

"Kulička je prostě malý sympaťák, kterého se chcete hned dotknout a pohladit si ho. Možná proto má kontakt s ním blahodárné účinky. To se ukázalo už cestou na naše oddělení, kdy na sebe strhával veškerou pozornost a kouzlil úsměvy na tvářích všech kolemjdoucích," dodala v tiskové zprávě Jahodová.

Terapie se zvířaty se v nemocnicích začíná čím dál víc prosazovat jako účinná součást léčby dlouhodobě nemocných a handicapovaných pacientů. Díky dobrovolnickému centru se terapie s různými druhy zvířat praktikuje v olomoucké Fakultní nemocnici již od roku 2018.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky úraz, pacient, chovatel, koně, terapie, poník, Kulička, zvířata, pokoj, fakultní nemocnice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Blahová

Vážená redakce, děkuji za zveřejnění příběhu léčby pomocí koníka Kuličky. Je to příběh mého syna Petra. Dne 9.května 2022 se nám obrátil život doslova naruby. Od prvního dne trávím každý den u Peťovy postele v nemocnici. Nejprve na neurologii ve FN Olomouc, potom v Ostravě na Fifejdách a nyní na NIP Olomouc. Tak mohu jen říci popravdě jak nesmírně obrovská pomoc pro syna je kůň Kulička. Výsledky se pomalu dostavují a má neskutečnou motivaci a chuť k rehabilitaci a tím pádem k návratu do běžného života. Lidé mi volají a prosí o zveřejnění dalších příspěvků , aby mohli touto cestou sledovat Petrovu cestu k návratu do běžného života. Děkuji pí Jahodové, lékařům, sestrám a veškerému personálu FN Olomouc.

Pátek, 20. ledna 2023, 12:22Odpovědět

Poník Kulička přišel do olomoucké Fakultní nemocnice potěšit těžce zraněného chovatele koní  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.