Přestože se v tuzemských jídelnách stravuje téměř polovina Čechů, podíl biopotravin v jídle je zde ve srovnání s jinými sáty v Evropě stále podprůměrný. Způsobují to především obavy z výrazného nárůstu koncových cen. K tomu ale podle studie docenta Jana Moudrého z Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity nemusí nutně dojít.
V tuzemsku je stravování v jídelnách důležitou součástí každodenního života. To dokládá fakt, že takzvané účelové stravování se u nás týká zhruba 4,5 milionů lidí. Z toho téměř dva miliony strávníků tvoří děti ve školních jídelnách, zbytek jsou pak zaměstnanci a lidé, kteří se stravují v různých podnikových kantýnách. Denně se pak v jídelnách po celém Česku připraví okolo tří milionů porcí z přibližně tisíce tun surovin. Ty však svou kvalitou, a to především s ohledem na podíl biosložky, výrazně pokulhávají za evropským standardem.
Se zvyšováním podílu biosložky nepochybně souvisí růst finančních nákladů na takto připravovaná jídla. Čeští strávníci jsou zvyklí na to, že porce v našich jídelnách jsou pro ně cenově velice dostupné. Na cenu jídel s vyšším obsahem surovin v bio kvalitě se zaměřuje také výzkum docenta Jana Moudrého ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity, který ale ukazuje, že se zvýšením podílu surovin v biokvalitě nemusí automaticky dojít k markantnímu nárůstu cen jednotlivých porcí.
Jak uvádí ve své studii, kterou uskutečnil loni v pražské Fakultní nemocnici Motol, nejsnáze je dosažitelný scénář, při němž se podíl biopotravin v jídlech podávaných v hromadných stravovacích zařízeních zvýší pouze o dvě procenta. Při pokusu byly do porcí zařazeny brambory v bio kvalitě a došlo ke zvýšení celkových denních výdajů o přibližně 190 korun na jídlo pro zaměstnance nemocnice. U pacientů dělal cenový rozdíl 360 korun.
Ani při zvýšení podílu biosložky o deset procent by však podle studie nedošlo k dramatickému nárůstu koncové ceny. Dle výpočtů Moudrého by zaměstnanci nemocnice zaplatili za jídlo o 0,9 a pacienti o 0,85 procenta více. Pokud by se navíc do stravy zahrnuly i živočišné bio produkty, jednalo by se o zhruba dvouprocentní cenový nárůst.
Studie tak dokazuje, že cena sama o sobě nebrání nárůstu podílu biopotravin ve veřejném stravování. Hlavním argumentem pro zvyšování podílu bio surovin v účelovém stravování je především pozitivní vliv na lidské zdraví. A jelikož se v naprosté většině se jedná o suroviny lokálního původu, znamenalo by to navíc také velkou pomoc pro lokální pěstitele a chovatele.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.