Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Vlna respiračních onemocnění a chřipek je v Olomouckém kraji zřejmě na vrcholu

Vlna respiračních onemocnění a chřipek je v Olomouckém kraji zřejmě na vrcholu. Zatímco počet všech nemocných v porovnání s minulým týdnem o šest procent stoupl, chřipky o devět procent ubylo. Případů covidu je o sto víc než v předchozím týdnu.

Počet případů chřipky v Olomouckém kraji se zvýšil o pětinu. Situace je však klidná

V šestém týdnu letošního roku byl v Olomouckém kraji zaznamenán nárůst respiračních infekcí. Počet případů se zvedl o 12,9 procenta. Celkový počet případů se zastavil na čísle 1 390 na 100 tisíc obyvatel. Situace je podle hygieniků klidná a...

"V sedmém kalendářním týdnu byl v Olomouckém kraji zaznamenán oproti předchozímu týdnu nárůst celkové nemocnosti akutních respiračních infekcí včetně chřipky o 6,2 procenta. Celková nemocnost činila 1476 případů na 100 tisíc obyvatel," potvrdila mluvčí krajských hygieniků Markéta Koutná.

Nejvíce nemocných bylo v okrese Prostějov, a to 1717, nejméně na Přerovsku, 934 případů. Nejvyšší nemocnost je mezi dětmi do pěti let, nejnižší ve věkové skupině nad 65 let.

"V porovnání s předešlým týdnem jsme zaznamenali pokles relevantní nemocnosti u onemocnění s klinickým obrazem chřipky, a to o 9,4 procenta. Celková nemocnost v Olomouckém kraji činí 126 případů na 100 tisíc obyvatel. Závažný případ chřipky nebyl hlášen," podotkla Koutná.

Hygienici zároveň evidují 282 nových případů covidu, což je o sto více než v předchozím týdnu. Nejvyšší záchyt je v okrese Olomouc, nejmenší na Jesenicku, kde byly pouze dva případy. Nejvíce nemocných je mezi dospělými ve věku od 55 do 64 let.

"V rámci prevence doporučujeme věnovat pozornost důkladné hygieně rukou, při kašli nebo kýchnutí zakrýt nos i ústa ohnutým loktem nebo kapesníkem, pravidelně větrat, posilňovat imunitu pobytem na čerstvém vzduchu, ale také konzumací ovoce a zeleniny, které jsou zdrojem vitamínů, vyhýbat se místům s větší koncentrací lidí a dodržovat rozestupy. Každý, kdo se necítí dobře, by měl omezit své kontakty a zůstat doma, a tím zabránit případnému šíření nemoci," nabádá v tiskové zprávě mluvčí hygieniků.

Ohodnoť článek

Foto zdravion.cz

Štítky chřipka, covid, nemoc, statistika, respirační onemocnění, Olomoucký kraj, Prostějov, okres Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlna respiračních onemocnění a chřipek je v Olomouckém kraji zřejmě na vrcholu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.