Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Šíříte lži o tuberkulóze. Hygienici a ministr dementovali zprávy senátorky Hamplové. Ta už se omluvila

, aktualizováno 21. února 2023, 16:49

Ministr zdravotnictví a hygienici odmítli zprávy, podle nichž olomoucká krajská hygienická stanice posílá pozvánky na mimořádné vyšetření na tuberkulózu. Odsoudili nezávislou senátorku za Kroměřížsko a právničku Janu Zwyrtek Hamplovou z Mohelnice, že tuto "mimořádně odpudivou dezinformaci" šíří, vyvolává mezi lidmi strach a navíc ji spojila s výcvikem ukrajinských vojáků v Olomouckém kraji. Hamplová už se omluvila.

Hygienická stanice vyzvala ty, kteří obdrží toto falešné oznámení, aby ho dále nešířili a nereagovali na něj. Vyjádření Jany Zwyrtek Hamplové zatím není k dispozici, příspěvek na jejím facebooku už odpoledne nebyl.

"Tvrzení, že olomoucká KHS posílá pozvánky na vyšetření na TBC, není pravdivé," uvedl dnes ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na twitteru.

Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje dnes na webu uvedla, že oznámení obsahující údajnou výzvu hygieniků k mimořádnému vyšetření a preventivní prohlídce na tuberkulózu je falešné. "KHS tímto upozorňuje všechny osoby, že se jedná o podvodné oznámení šířené formou e-mailů a následně sociálních sítí a informace v něm uvedené nejsou poskytnuty ze strany KHS. Žádáme všechny osoby, které obdrží toto falešné oznámení, aby je dále nešířily a nereagovaly na ně," zdůraznili olomoučtí hygienici.

Případ už řeší i policisté. "Aktuálně prověřujeme lživé informace o šíření tuberkulózy na Olomoucku v souvislosti s výcvikem ukrajinských vojáků na našem území. Zjišťujeme, zda nedošlo ke spáchání trestného činu," uvedla policie na twitteru.

Příspěvek se na facebookovém profilu nazvaný "Jana Zwyrtek Hamplová fanpage" objevil dopoledne, po obědě už byl smazaný. Později tam senátorka zveřejnila omluvu a vysvětlení, proč nepravdivou zprávu sdílela. "Musím se omluvit za příspěvek o tuberkulóze na Olomoucku. Dostala jsem zprávu z důvěryhodné adresy, které jsem věřila. Teď už vím, že to mohlo být záměrně, s cílem mne poškodit. Příště budu muset volat přímo hygienu - zkušenost," uvedla.

Vnitro při volbách zaznamenalo dezinformační aktivitu. Stojí za ní ruský Sputnik

V letošních prezidentských volbách ministerstvo vnitra zaznamenalo dezinformační aktivitu cizí moci, která měla poškodit pozdějšího vítěze Petra Pavla. Stojí za ní ruské propagandistické médium Sputnik a jeho telegramový účet neČT24. V analýze k...

Právnička Zwyrtek Hamplová v minulosti kritizovala opatření proti šíření covidu včetně očkování či postoj vlády k Ukrajině. Podle svých kritiků často sdílí a šíří i nebezpečné dezinformace, například na konci minulého roku to byly nepravdivé zprávy o hromadném odpojování lidí od elektřiny. Některými jejími projevy na sociálních sítích se zabývá i nezávislý kontrolní orgán České advokátní komory. Loni byla zvolena do Senátu za Kroměřížsko.

V Česku byly děti povinně očkovány proti TBC do roku 2010, vakcinace byla ukončená kvůli malému počtu případů i kvůli významným nežádoucím účinkům. Očkují se jen děti z rizikových prostředí, například novorozenci matek ze zemí s vyšším výskytem nákazy. Loni na jaře Státní zdravotní ústav uvedl, že v posledních týdnech zaznamenal víc pozitivních vzorků na bakterie způsobující tuberkulózu než loni za stejné období. Meziročně tehdy zachycených případů přibylo asi o 46 procent. Analýza neukázala souvislost s tehdejší uprchlickou vlnou z Ukrajiny. MF DNES informovala, že v infekční části Pediatrické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze od minulého týdne leží sedm dětí ze dvou rodin s podezřením či potvrzenou plicní formou tuberkulózy.

V roce 2021 bylo v ČR zachyceno 221 případů TBC u osob narozených v tuzemsku a 132 u narozených v zahraničí, z nich 35 na Ukrajině. Cizinci dlouhodobě tvoří asi třetinu případů, nejčastěji šlo o muže, kteří do Česka míří za prací.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hamplova.cz

Štítky dezinformace, lži, Ukrajina, zdraví, vláda, senát, migrace, tuberkulóza, ministr zdravotnictví, Krajská hygienická stanice, Jana Zwyrtek Hamplová, okres Kroměříž, Mohelnice, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Uvítám informaci že příchozí jsou testovaní, mají prohlídky a očkování. Sám jsem po vojně byl poslán na rentgen protože se mi můj rentgen zatoulal'a lékař(alespoň to tvrdil)nechtěl brát věc na lehkou váhu.Jeden ukrspolupracovnik(už je to déle) odjel na víkend do Prahy kde umřel, věc bez jakékoli informace pro nás. Rád upozorňuji na filmy korespondující s dnešními událostmi : Dny zrady,Noc rozhodnutí (z roku 93), Smrt krásných srnců,Schindlerův seznam,Musíme si pomáhat,Rozrušená země, Toman,Ucho,seriál Devadesátky včetně dokumentu,písně Karel Kryl Demokracie, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou,Kabáti Colorado,Klus Pánubohu do oken,Mám jednu ruku dlouhou,Sami,Nightwork Píseň pro obyvatele města Prahy,Pokáč Sexuální násilí.Film Příběh Kmotra agent StB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit.K dnešní vàlce Prof John J Mearsheimer university Chicago na YT Matěj Gottwald české titulky,film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů,loutek,komediantů,válečných trpaslíků, kudlanek,trubců neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás.Film Planeta opic,Pošťák,Doktor divnoláska,Hlava 22,Kmotr.Četa, Forest Gump(o Vietnamu).Obchodník se smrtí,Soukromá válka pana Wilsona,Vlk z Wall Streetu,Erin Brockovich,Někdo to rád horké,vše o mafii.

Středa, 22. února 2023, 15:20Odpovědět

Šíříte lži o tuberkulóze. Hygienici a ministr dementovali zprávy senátorky Hamplové. Ta už se omluvila  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.