Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Titan, vanad a hliník: jedinečný meziobratlový implantát z Olomouce pomáhá pacientům už pět let

Meziobratlový implantát navržený přednostou Neurochirurgické kliniky FN Olomouc profesorem Lumírem Hrabálkem pomáhá už přibližně stovce pacientů. Operace s unikátní náhradou ploténky se provádějí přes pět let a zkušenosti jsou podle lékařů za tuto dobu bezchybné.

Implantát nazvaný po svém autorovi XLIF Lumir cage přináší především okamžitou úlevu od bolesti. Podle profesora Lumíra Hrabálka je jedním z klíčových aspektů nyní již osvědčené novinky použitý materiál. „Náhrady z termoplastického materiálu, které jsme využívali před tím, mírně pruží. Pro stabilitu páteře a zhojení proto není ideální. Náš implantát je vyroben ze slitiny titanu, aluminia a vanadu, což je obecně používaný a osvědčený materiál, dobře tolerovaný lidským organismem. Lépe se ´zakousne´ a drží hned od okamžiku zavedení,“ vysvětluje v tiskové zprávě přednosta neurochirurgické kliniky.

Covid Elišku upoutal na vozík a připravil i o sluch. Nechci se vzdát, říká olomoucká zdravotní sestřička

Pro mnoho mladých lidí znamenala nákaza novým typem koronaviru jen nemoc podobnou nachlazení nebo chřipce. Do osudu šestadvacetileté Elišky se ale covid-19 zapsal krutým způsobem. Nadšená sportovkyně a hudebnice skončila na invalidním vozíku,...

Implantát podle daných parametrů vyrábí čínská firma, v České republice jej využívají ve fakultních nemocnicích v Olomouci a v Ostravě. Náhrada ploténky je konstruována tak, že se do meziobratlového prostoru při operaci dostane šetrně. „Stabilita je zajištěna takzvanou distrakcí, kdy se implantát v meziobratlovém prostoru roztáhne na výšku až o 4 milimetry, a tím pevně drží. Navíc je integrovanou součástí XLIF Lumir cage i dlaha s možností fixace implantátu do obratlových těl čtyřmi šrouby,“ dodává profesor Hrabálek.

Operace náhrady na jedné ploténce trvá přibližně hodinu a čtvrt. Chirurgický zákrok pomáhá především pacientům s diagnózou diskopatie – onemocnění meziobratlových plotének, které s přibývajícím věkem degenerují a následkem toho dochází k nestabilitě páteře. Nemocní ji pociťují zejména jako intenzivní bolest zad, která někdy vystřeluje až do dolních končetin. „Nejde o výhřez ploténky, ale o její stárnutí, které začíná už kolem dvacátého roku života. Člověk to může zvládat bez problémů, u některých lidí ale degenerace není dobře tolerována a ploténka se stane zdrojem bolesti,“ vysvětlil při uvedení novinky Lumír Hrabálek.

Zásadní jsou pro lékaře vyšetření a poznatky pacientů, kteří už mají s tímto implantátem ve svém těle několikaletou zkušenost. „Za celou dobu nebylo třeba uvažovat o žádných technických změnách. Z pravidelných a průběžných kontrol pacientů je zřejmé, že náhrada nikdy neselhala, nebyl nikdy důvod k jakékoliv operační revizi a hlavně že došlo k jejímu plánovanému kostnímu přihojení ve všech případech,“ ubezpečuje neurochirurg, který takto léčil více než sedmdesát pacientů. Dalším desítkám lidí pomohl implantát po operaci ve Fakultní nemocnici Ostrava.

Mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Adam Fritscher připomíná, že Neurochirurgická klinika FN Olomouc získala na začátku letošního roku jako jedna z prvních v České republice status Centra vysoce specializované spondylochirurgické péče. Odborníci se snaží možnosti léčby a péče o pacienty dál posouvat. „Mám několik dalších nápadů týkajících se páteřních implantátů. Bohužel doba covidová nepřála poslední tři roky spolupráci na těchto projektech. Věřím ale, že letos už budeme mít možnost pokročit,“ dodává Lumír Hrabálek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, Fakultní nemocnice Olomouc, neurochirurgie, Olomouc, ploténka, náhrada ploténky, Lumír Hrabálek, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Titan, vanad a hliník: jedinečný meziobratlový implantát z Olomouce pomáhá pacientům už pět let  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.