Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Riziko napadení klíštětem je velmi vysoké, držte se zpevněných cest, radí odborníci

Pozor na klíšťata! V současné době platí nejvyšší stupeň rizika napadení tímto parazitem Varování vydal Český hydrometeorologický ústav. Doporučuje používat repelent a nechodit v listnatých a smíšených lesích mimo zpevněné cesty.

Klíšťata mohou na člověka přenést lymeskou borreliózu a klíšťovou encefalitidu. Úroveň aktivity klíšťat Český hydrometeorologický úřad předpovídá na svém webu. "Na celém území Česka panuje mimořádné riziko napadení klíštětem," uvedl ČHMÚ na Twitteru. Meteorologové doporučují, aby lidé sledovali vývoj aktivity klíšťat i nadále.

Borelióza způsobená bakteriemi se léčí antibiotiky, u virové klíšťové encefalitidy je možné jen mírnit příznaky. Těmi jsou u obou nemocí nejdříve únava, bolest hlavy a teplota. Ve druhé fázi boreliózy mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce. U encefalitidy může pokračovat prudkými bolestmi, vysokými horečkami, dezorientací nebo ztuhnutím šíje. Může mít i dlouhodobé následky včetně rizika úmrtí, protože virus napadá mozek a mozkové blány.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Hořice

Štítky klíště, napadení, lymská borelióza, Česko, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Riziko napadení klíštětem je velmi vysoké, držte se zpevněných cest, radí odborníci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.