Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Ambulantně a s co nejmenším zásahem. Olomoučtí ortopedi následují trendy při operacích menisků

V případě potíží s kolenním kloubem se mezi nejčastější diagnózy řadí poškození menisku. S využitím miniinvazivních postupů pomáhají pacientům už řadu let také odborníci lékařského oboru ortopedie v Olomouci. Podle aktuálních trendů se ve vhodných případech při léčbě poškozené chrupavčité ploténky kolene aplikují metody jednodenní chirurgie.

VIDEO: Osteotomie může zachránit koleno. Speciální řez do kosti zkušeně zvládají na olomoucké ortopedii

Nohy do O nejsou jen estetickou záležitostí a doménou profesionálních fotbalistů a hokejistů, odchýlení dolních končetin od přímé osy může způsobovat zdravotní komplikace řadě lidí. Ty mohou postupně vyvrcholit až k potřebě úplné náhrady...

Úrazy spojené s poškozením menisku patří mezi nejčastější poranění kolene a dochází k nim většinou při špatném došlapu nebo rotačním mechanismem při sportování. „Hlavním příznakem je v těchto případech bolest v oblasti kloubní štěrbiny, to znamená po stranách kolena. Ta je často vnímaná jako pocit píchnutí nebo bolestivé přeskočení v kolenu. V krajním případě se roztržený meniskus může dostat i mimo kloubní štěrbinu a způsobit zablokování kolena a znemožnit jeho plné propnutí. Ne vždy se ale problém musí projevit hned po úraze,“ upozorňuje ortoped-specialista Jiří Lošťák, který působí také jako sportovní lékař u prvoligových fotbalistů SK Sigma Olomouc. Lékaři při diagnostice používají sérii speciálních ortopedických manévrů a také různé zobrazovací metody. Poranění menisku však na rentgenu běžně není vidět, možností je pak magnetická rezonance či případně nanoskopie, kdy se do kolene v lokálním znecitlivění zavádí velmi tenká kamera.


Odborníci analyzují povahu problému a rozhodnou o sešití či odstranění části nebo celého menisku. To v závislosti na rozsahu poranění a jeho poloze v různě cévně zásobených oblastech menisku. Kde chybí prokrvení, tam už by se po sešití kolenní chrupavčitá ploténka nezhojila.

Meniskus je chrupavčitá ploténka, která se nachází uvnitř kolena v prostoru mezi kloubní chrupavkou stehenní a holenní kosti. V kolenu se nachází celkem dva menisky, jeden na vnitřní (mediální) a druhý na zevní straně (laterální). Z funkčního hlediska je meniskus nesmírně důležitá struktura, která zejména chrání opotřebení kloubní chrupavky tím, že absorbuje zátěž, vyrovnává kloubní nerovnosti a v neposlední řadě redistribuuje kloubní tekutinu, která vyživuje kloubní chrupavku.
Zdroj: ortopedickeoperace.cz

Metoda spadající do oblasti jednodenní chirurgie je vhodná zejména pro pacienty mladší 60 let bez závažnějších onemocnění. Po kompletním předoperačním vyšetření se artroskopické ošetření menisků provádí v celkové anestezii a zpravidla trvá přibližně patnáct až třicet minut.  Během této doby lékaři vytvoří na přední části kolene dva přibližně centimetrové nářezy. Do nich zavedou tenkou kameru s pěti až sedminásobným zvětšením a z vnitřní strany nástroj pro ošetření menisku, chrupavky nebo také předního zkříženého vazu. „Výhodou této metody je především minimální zátěž pro pacienta a možnost ambulantního provedení výkonu bez nutnosti hospitalizace. Přibližně po dvou hodinách jsou pacienti propuštěni do domácího léčení,“ vyzdvihl olomoucký lékař. Díky menšímu operačnímu zásahu je kratší i doba rekonvalescence a rehabilitace.

Pokud je to možné, snaží se specialisté o zachování menisku, což je klíčem k zastavení budoucích obtíží spojených s artrózou. „Proto se i u mladých lidí meniskus snažíme za každou cenu zachránit často i v místech s vyšším rizikem re-ruptury. Ve velmi výjimečných případech, kdy je poškození menisku natolik rozsáhlé, že není meniskus možné zachovat a je potřeba odstranit celý, se pak provádí transplantace menisku od dárce nebo náhrada syntetickým materiálem. Náhrady menisků se provádí jen na specializovaných pracovištích,“ komentoval ortoped s tím, že někdy dochází ke kumulaci celé řady potíži. „U mladých aktivních lidí se také často setkáváme s roztrženým meniskem, dále také s již částečně poškozenou kloubní chrupavkou a vyosením kolena do ‚O‘. V tomto případě pak nestačí jen ošetření menisku, ale je vhodné také srovnání končetiny operačním výkonem, tedy osteotomií,“ uzavřel Lošťák.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ortopedickeoperace.cz

Štítky Zdraví, operace, koleno, artroskopie, meniskus, poranění kolene, úraz, ortopedie, ortoped, Jiří Lošťák, Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ambulantně a s co nejmenším zásahem. Olomoučtí ortopedi následují trendy při operacích menisků  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.